Uspješna prva intervencija Hitne helikopterske medicinske službe


Uspješna prva intervencija Hitne helikopterske medicinske službe

Već prvog dana od uspostavljanja Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), uspješno je realizirana prva intervencija u Republici Hrvatskoj. Pacijent nastradao u prometnoj nesreći na  otoku Cresu, u manje je od sat vremena hospitaliziran u Kliničko-bolničkom centru Rijeka, a njegovo je liječenje započelo u helikopteru.

"Medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije izvrsno je komunicirala sa svojim medicinskim timom u helikopteru, kao i zemaljskim timom te uspješno koordinirala cijelu intervenciju. S obzirom na po život opasne ozljede, najvažnije je da je pacijent u iznimno brzom vremenu s terena stigao u bolnicu te je odmah po dolasku prebačen u operacijsku salu", poručila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Od trenutka kada je HHMS zaprimio poziv do trenutka predaje pacijenta u KBC Rijeku prošlo je ukupno 55 minuta, što je veliki napredak u odnosu na dosadašnju praksu, kada se za ovakve slučajeve koristio nenamjenski vojni helikopter bez adekvatnih timova za zbrinjavanje unesrećenih.

Ministar zdravlja Siniša Varga još jednom je istaknuo važnost ovog projekta u sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava, čiji je cilj kvalitetnija zdravstvena usluga dostupna svim građanima Republike Hrvatske. "Hitna helikopterska medicinska služba po prvi put stavlja u ravnopravan položaj naše građane koji žive na otocima i u prometno slabije povezanim ruralnim sredinama, ali i građane cijele Hrvatske u odnosu na susjede u Europskoj uniji. Već prvog dana ovog pilot projekta vidimo konkretne koristi za građane Hrvatske, ali i turiste, što je dodatna potvrda važnosti trajne uspostave HHMS-a u Hrvatskoj", zaključio je ministar Varga.

HHMS je pilot-projekt Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiran iz Svjetske banke, koji hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu na razini standarda Europske unije. Riječ je o deset educiranih timova medicinskih djelatnika i dva helikoptera, opremljena kao manje jedinice intenzivne njege, koji su stacionirani na Krku i na Braču. Helikopteri za ove specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite, manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice. To je osobito značajno kod stanja kao što su srčani i moždani udar, kada ishod liječenja tih pacijenata direktno ovisi o što bržem  zbrinjavanju unutar "zlatnog sata". Isto vrijedi i za teške ozljede, kritična stanja, prometne nesreće pri velikim brzinama koje do sada nismo primarno zbrinjavali helikopterom zbog nemogućnosti da brzo dođu do takvih bolesnika.

Izvor:
MZ RH
                            

Link na izvor