Uzimanje dodataka vitamina D ipak ne smanjuje rizik od napadaja astme


Uzimanje dodataka vitamina D ipak ne smanjuje rizik od napadaja astme

Prema ažuriranom Cochrane pregledu, uzimanje dodataka vitamina D ne smanjuje rizik od napadaja astme kod djece ili odraslih. Ovi rezultati su u suprotnosti s prethodnim Cochrane pregledom koji je ukazivao na smanjenje napadaja astme kod ljudi koji su uzimali vitamin D. Međutim, pregled nije otkrio nikakvu štetu pri uzimanju vitamina D i nije ispitivao druge moguće zdravstvene dobrobiti.

Pregled su proveli znanstvenici s Queen Mary University of London i University of Edinburgh. 

Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom od teških napadaja astme, a prethodni Cochrane pregled, objavljen 2016., otkrio je da vitamin D smanjuje rizik od napadaja astme. Međutim, od tada je objavljeno više studija i ukupni rezultati su se promijenili. Pokazalo se da dodaci vitamina D nemaju učinka na rizik od napadaja astme ili na kontrolu simptoma astme u usporedbi s placebom.

Većina ispitivanja uključenih u pregled uključivala je pacijente koji su uzimali kolekalciferol, koji je tipičan oblik dodatka vitamina D. Jedno ispitivanje koje je koristilo kalcidiol, spoj koji tijelo može proizvesti iz vitamina D, izvijestilo je o poboljšanju kontrole astme kod pacijenata koji su uzimali ovaj dodatak. Smatra se da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo ima li ovaj oblik vitamina D koristi za osobe s astmom.

Izvor:
Cochrane Database of Systematic Reviews