Više od šest tisuća oboljelih od gripe


Više od šest tisuća oboljelih od gripe

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe do sada prijavljeno ukupno 6.063 oboljelih, a prema broju prijava sezona gripe je blažeg intenziteta u usporedbi s lani, iako je gripa još uvijek u uzlaznoj fazi, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Najveći broj prijava zabilježen je u županijama Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj te u Gradu Zagrebu. Od gripe, kao i u dosadašnjim sezonama, najčešće obolijevaju djeca školske i predškolske dobi. 

Na temelju dojave s terena zabilježen je i prvi smrtni ishod kao komplikacija gripe, a umrli je s područja Osijeka.

Gripa, naime, može biti smrtonosna u osoba starije životne dobi opterećenih kroničnim bolestima, te se stoga i preporučuje cijepljenje tim kategorijama stanovništva svake godine, ističu u HZJZ-u.

Od početka sezone u Nacionalnom referentnom centru Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) obrađeno je 359 uzoraka na gripu.

U prošlom tjednu obrađena su 84 uzorka, od kojih je manje od polovine pozitivno na influencu, od čega je 77 posto uzoraka pozitivno na virus influnce tipa A, a 23 posto uzoraka na tip B. Među subtipiziranim uzorcima 82 posto je A/H1N1pdm09, a 18 posto je A/H3N2.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), sezona gripe je u uzlaznoj fazi, a  prema prijavama iz 25 europskih zemalja pojačana  je aktivnost virusa gripe.

Izvor:
HZJZ