Više razine vitamina D povezane s manjim rizikom od raka debelog crijeva


Više razine vitamina D povezane s manjim rizikom od raka debelog crijeva

Više cirkulirajuće razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) povezane su sa značajno nižim rizikom od raka debelog crijeva u žena i neznatno nižim rizikom u muškaraca, ukazuje analiza 17 studija. Inače, i neke ranije studije su ukazivale na vezu između razine vitamina D u krvi i rizika od raka debelog crijeva.

Uočeno je da su razine razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) manje od 30 nmol/L povezane s 31 posto većim rizikom od raka debelog crijeva od razina koje se kreću između 50 i 62,5 nmol/L.

Zanimljivo da razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) od 100 nmol/L ili više, nisu djelovale na smanjenje rizika od raka debelog crijeva.

Optimalne razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) za smanjivanje rizika od raka debelog crijeva kreću se od 75 do 100 nmol/L.

Vitamin D se može naći u namirnicama kao što su losos i tuna, te posebno mlijeku, uključujući sojino mlijeko i bademovo mlijeko, kao i nekim jogurtima koji su obogaćeni vitaminom D. Inače, ljudi koji žive u sunčanim klimatskim uvjetima imaju višu razinu vitamina D u krvi jer je koža vrlo učinkovita u poticanju stvaranja vitamina D.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute