Visoka razina mokraćne kiseline, manji rizik od Parkinsonove bolesti?


Visoka razina mokraćne kiseline, manji rizik od Parkinsonove bolesti?

Muškarci s visokim razinama urične (mokraćne) kiseline u krvi imaju manju vjerojatnost od oboljevanja od Parkinsonove bolesti, ukazuje nova studija. Tako se pokazalo da muškarci s najvišim razinama mokraćne kiseline u krvi imaju 40 posto manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u odnosu na muškarce koji su imali najniže razine mokraćne kiseline.

Što se pak žena tiče, u njih nije uočena povezanost između razine mokraćne kiseline u krvi i rizika od Parkinsonove bolesti.

Smatra se da navedeni rezultati ukazuju da bi se pomoću mokraćne kiseline moglo zaustaviti ili usporiti napredovanje Parkinsonove bolesti u vrlo ranoj fazi bolesti, prije pojave prvih simptoma bolesti.

Inače, treba reći da je mokraćna kiselina normalan krajnji proizvod razgradnje spojeva purina. Stvara se iz egzogenog purina, unesenog hranom i pićem, i endogenog purina, koji se sintetizira kao gradivni materijal u stvaranju nukleinskih kiselina, a izlučuje ponajprije bubrezima. Neka prethodna istraživanja su pokazala da mokraćna kiselina može pomoći u zaštiti moždanih stanica.

Izvor:
Neurology