Masna hrana reprogramira hepatocite i povećava rizik od raka jetre
Jedan od najvećih čimbenika rizika za razvoj raka jetre je prehrana bogata mastima. Nova studija otkriva kako masna prehrana preoblikuje stanice jetre i čini ih sklonijima kancerogenim.
Naime, otkrilo se, da se kao odgovor na prehranu bogatu mastima, zreli hepatociti u jetri vraćaju u nezrelo stanje, slično matičnim stanicama. To im pomaže da prežive stresne uvjete koje stvara prehrana bogata mastima, ali dugoročno ih čini sklonijima kancerogenima.
Znanstvenici su također identificirali nekoliko transkripcijskih faktora koji, čini se, kontroliraju ovu reverziju, za koje vjeruju da bi mogli biti dobre mete za lijekove koji će pomoći u sprječavanju razvoja tumora kod pacijenata s visokim rizikom.
Inače, prehrana bogata mastima može dovesti do upale i nakupljanja masti u jetri, stanja poznatog kao steatotična bolest jetre. Ova bolest, koju također može uzrokovati širok raspon dugoročnih metaboličkih stresova poput visoke konzumacije alkohola, može dovesti do ciroze jetre, zatajenja jetre i na kraju raka.