Zaklada Hrvatska kuća srca poziva građane na besplatnu edukaciju o oživljavanju


Zaklada Hrvatska kuća srca poziva građane na besplatnu edukaciju o oživljavanju

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije "Oživi me" organizira besplatne radionice o oživljavanju 03.11., 17.11., 24.11. i 15.12. od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon). Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava.

Čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanjaNa radionicama građani će savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu "Oživi me" kojom imaju dokaz da su naučili kako spasiti život.

"Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju "Oživi me" još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.   

Inače, u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći. 

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca