Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Duphaston


Autor Poruka

ugljesae

07.03.2022. 14:10

Poštovanje doktore,
Trudna sam 24+3 tt, od 20 tt mi je materica u kontrakciji, imam kontrole svake sedmice i situacija se ne mijenja, doktorica naglašava da su kontrakcije izazvane stresom i mojom konstantnom zabrinutošću. Svi nalazi do sada su uredu, kao i mjere bebice.
Na nalazu pise:
KCS+, cervix 38mm, typ T UU zatvoreno, zbog polozaja ploda nije moguce uraditi UZV lica. Ostala morfologija i pokreti uredni. Plodova voda fizioloska, na straznjem zidu vidljiva kontrakcija. Prednjaci glavica ploda, placenta prednji zid, u trenutku pregleda bez uzv znakova separacije.
Zanimaju me dvije stvari:
1) Da li je normalno da na tri pregleda do sada nije moguce vidjeti bebino lice sa druge strane, receno je da položaj ne dozvoljava?
2) Kontrola je za 4 sedmice, rečeno mi je da nastavim sa Duphastonom (3x1) koji već pijem četiri sedmice. Da li je uredu piti ga dva mjeseca?
Da li imate neku dodatnu preporuku za mene?
Hvala Vam unaprijed. Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

07.03.2022. 16:56

Poštovana, Duphaston ne može štetiti trudnoći. Kada je beba licem okrenuta prema straga, tada UZV pregled nije moguć. Prama svemu što ste naveli s trudnoćom je sve u redu.