Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Duphaston (nisam popila terapiju do kraja)


Autor Poruka

Marija Magdalena

22.05.2014. 23:05

Postovani,

molim Vas za savet i misljenje.

Zadnju menstruaciju sam imala 27.04 na redovnoj kontroli 14.05 ultrazvucnim pregledom Doktor je uocio cistu na levoj janiku. Ne znam tacno kakvog je sastava, samo mi je rekao da nije nista opasno. Dobila sam da pijem tablete Duphaston 10 dana 2X1 i pilule za kontracepciju (Sibilla) koje sam trebala da pocnem uzimati prvog dana kada nastupi menstruacija. Medjutim ja sam pocela uzimati Duphaston 14.05 ali sam morala hitno da otputujem i nazalost tablete sam zaboravila poneti. Uzimala sam ih samo 5 dana. Juce 21.05 i danas imam blago bledo krvarenje koje ne ostaje na vesu, nego mogu videti samo na papiru kada se obrisem.
Izvinjavam se sto sam tako detaljna. Ja sam se vratila sa puta ali Doktor je na odmoru nemam koga da pitam pa Vas molim da mi pomognete.

Da li postoji mogucnost da se iscljedak nastaviti ovako danima i da uopste ne dobijem zato sto nisam popila terapiju do kraja?

Da li trebam poceti sa kontracepcijom s obzirom da jos nema prave krvi ili trebam sacekati da krene normalno (ukoliko krene)?

Imam 32 godine jedno dete i nikada do sada nisam imala problema sa ginekoloske strane. Kontracepciju nisam pila do sada.

Unapred veliko hvala na vremenu i trudu.
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.05.2014. 13:25

To svakako nije greška. Uskoro će vam nastupiti menstruacija. Nije greška ako niste sigurni sa započinjanjem kontraceptiva i drugi i treći dan menstruacije.
Pričekajte dakle da krene menstruacija.

Marija Magdalena

23.05.2014. 14:35

Postovani Doktore,

hvala Vam puno na odgovoru. Mesntruacija je stigla jutros, nije kolicinski puno ali ide. Ponovo Vam se izvinjavam sto sam ovako detaljna, ja sam se bas uplasila nemam vremena da se koncentrisem pa pisem prostim jezikom ne bi li sto bolje objasnila.

To znaci da sada mogu poceti sa pilulama bez obzira na kolicinu krvarenja?

Recimo ako sada popijem u 14:00 trebam li svaki dan uzimati tacno u to vreme?

Izvinjavam se sto sam ovako konfuzno pisala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.05.2014. 00:00

Možete svakako. Svaki dan u isto vrijeme.

Marija Magdalena

24.05.2014. 23:35

Postovani Doktore,

veliko hvala na brzim odgovorima i vremenu koje ste izdvojili da mi odgovorite na pitanja.

Svaka cast, sto postoji ovakva vrsta komunikacije kada pacijenti ne mogu stupiti u kontakt sa svojim doktorom,
a na ovom mestu mogu dobiti strucan savet i misljenje u veoma kratkom vremenskom peridodu.

Srdacan pozdrav

Marija Magdalena

26.05.2014. 17:40

Postovani Doktore,

ponovo Vam se obracam za pomoc, potrebno mi je Vase misljenje.

Ja sam danas uspela doci do svog doktora, ali nisam nista mirnija nego predhodnih dana.

Na moje pitanje o kakvoj se cisti radi, dobila sam odgovor da je to cista ispunjena tecnoscu, i da je velika 4 cm. Ultrazvuk nije hteo da mi radi
kazao je da je kratak period od zadnjeg pregleda do sada.

I dalje ostaje ista terapija (kontracepcija Sibilla pilule) tri meseca nakon toga kontrola, ukoliko cista bude bila i dalje tu morace da se uradi laparoskopija.

Moja pitanja su:

Da li postoji mogucnost da cista sama ode u roku od ta tri meseca?
Da li cu nesto osetiti prilikom pucanja ciste ukoliko dodje do toga, kako cu znati da je vise nema osim ultrazvucnim pregledom?
Procitala sam da pucanje ciste moze biti indikacija za hitnu hirusku intervenciju i sada mi nikako nije jasno Doktor kaze da moze nestati u nekom od predstojeca tri ciklusa, sto znaci da jedino moze puknuti, a sa druge strane to pucanje moze biti opasno. To nisam cula od Doktora to sam sama procitala na netu.
Ima li mesta panici? Da li se slazete sa terapijom koju sam dobila? Da li pomocu ultrazvuka zaista moze da se odredi o kakvoj cisti se radi?

Takodje tumor markeri nisu radjeni niti je pominjao da trebam da ih uradim.

Izvinjavam se sto sam postavila puno pitanja, ali zasita mi je potreban Vas savet.

Hvala unapred na izdvojenom vremenu i trudu da mi odgovorite.

Srdacan pozdrav





Dejan Šakoronja, dr. med.

26.05.2014. 21:15

Poslušajte svog ginekologa i krenite s terapijom. Vjerovatno ćete osjetiti kad ista prsne. Naravno da kad pukne neće trebati hitan operativan zahvat.

Marija Magdalena

26.05.2014. 22:45

Postovani,
puno hvala na odgovoru.

Ja sam vec pocela sa terapijom,
pa videcemo sta ce biti na kontroli. Svakako cu se javiti ovde.

Imam jos samo jedno pitanje na sta trebam da obratim paznju tj. na sta se odnosi: Vjerovatno ćete osjetiti kad ista prsne.?
Mogu li osetiti jacu bol ili sta? Kako zapravo izgleda to pucanje custe?

S' obzirom da nisam imala nikada problema sa ginekoloske strane
za mene je sve ovo novo i nepoznato, i moram da pitam,
a iskreno sam se iznenadila i uplasila. No dobro sta je tu je, verujem da ce biti sve dobro.

Puno pozdrava.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.05.2014. 11:50

Kod prsnuća ciste osjeti se kratkotrajna brzo prolazna bol u predjelu jajnika gdje je cista.

Marija Magdalena

13.07.2014. 16:15

Postovani Doktore, ja moram ponovo da vas zamolim za misljenje. Dakle ja sam krenula sa pilulama 22 maja uzimala sam ih 5 dana. Onda sam sam procitala u uputstvu da osobe koje su imale plucnu emboliju ne smeju uzimati te pilule. Ja sam je imala otkrivena je u startu koristila sam sprice nesec dana kasnije na ct- u posle terapije nalaz je bio uredan. Tako da sam posle tih 5 dana prekinula terapiju. Ta menstruacija je bila produzena zadnjih par dana skroz oskudna. Trajala je od 22 maja do 1 juna. Posle sam otisla na uz, ciste nije bilo na tom levom jajniku samo par sitnih folikula. Sledecu menstruaciju sam dobila 22 juna trajala je do 27 samo jedan dan je bila obilnija sa ugruscima ostalih dana sve normalno. Dalje 8 jula sam osetila kratku prolaznu bol sa desne strane u predelu jajnika, posto sam u drugoj zemlji na odmoru nisam mogla ici svom lekaru, nego drugom. Uradila sam uz vaginalnom sondom nalaz glasi: Uterus u RVF (to znam sta znaci) dimenzija 70x47x43mm, normalne teksture kavum prazan, endometrijum 17mm. Desni ovarijum velicine 33x22 levi ovarijum cisticno izmenjen velicine 41x21mm. U duglasu manja kolicina slobodne tecnosti. Kontrola posle menstruacije. Kod mene trenutno stanje: osecam blage bolove u predelu donjeg stomaka nista jace nego ranije pred menstruaciju i imam iscljedak koliko samo na toalet papiru svetlo crvene boje verovatno ce nastupiti menstruacija.
Ja sam se jako uplasila zbog te slobodne tecnosti koja valjda ne bi trebala biti tu gde jeste. Mozete li mi molim Vas reci o cemu se ovde zapravo radi? Ja znam da mi preostaje cekanje i kontrolni uz, ali molim Vas recite mi ima li mesta panici? Trudila sam se da napisem svaki detalj da bi imali bolji uvid u ovo moje stanje. Izvinjavam se sto sam bila tako detaljna ali morala sam. Ciklusi su bili na 25-26 dana sve dok se nije pojavila cista koja je ubrzo pukla a zbog koje sam pila pilule tih par dana posle se sve poremetilo.
Unapred neizmerno hvala na odgovoru.
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.07.2014. 18:30

Normalan nalaz. Savjetujem uzv iza menstruacije.
Slobodna tekućina je odraz prsnuća ciste ili ovulacije.

Marija Magdalena

04.08.2014. 22:00

Postovani Doktore,

probacu da ne oduzim pisanje, da Vas bespotrebno ne zamaram, dovoljno je sto ste uvek tu da pomognete pacijentima i sto u vrlo kratkom roku odgovorite na poruke. Veliko hvala. Poslednja menstruacija je pocela traljavo u vidu iscljedka (samo posle brisanja) koji je trajao od 13.07. 17,07 je krenulo kako treba i M je trajaloa do 20.07.
po Vasem savetu i savetu ginekologa koji je radio poslednji UZ uradila sam kontrolu posle menstruacije(21 jul-a) i nalaz je bio uredan. Medjutim djavo ne spava!
Odmah nakon pregleda pocele su tegobe sa ucestalim mokrenjem svakih 20 minuta i osecajem pritiska na mokracnu besiku. S' obzirom da je ginekolog rekao da je sa te strane sve u redu, predpostavljala sam da je nesto sa uroloske strane. Jos uvek sam bila na odmoru otisla sam kod Dr opste prakse24.07 koja mi je dala da pijem PIPEM /Pipemidic acid/. Tako da sam to u medjuvremenu pila nalivala se cajevima dok se ne vratim kuci. 27.07 opet bol sa desne strane stomaka i u desnoj preponi.
28 sam dosla kuci odmah otisla u bolnicu kod urologa UZ u redu urin u redu 30.07 urinokultura sterilna. Istog dana u bolnici kod ginekologa na pregled posle koga mi je receno da ima ponovo slobodne tecnosti i da misli da je pukla cista. Takodje da malo krvarim pitali su da li je vreme za moje dane na sta sam odgovorila da nije.
Pogledali su sekret pod mikroskopom rekli da je u redu, izvadili mi krv koja je takodje bila u redu. Sada cekam rezulate briseva.
Da li je bila neka urino infekcija koja je prosla u medjuvremenu, mozda jeste ali meni nije jasno kako je na UZ 21.07 bilo sve ok, vec 30.07 mi je receno da je pukla cista.
Kada se pre stvorila narasla i pukla meni je to skroz nejasno.

Zelim da Vas pitam da li je normalno (ako mogu tako da se izrazim) da se te ciste stvaraju i pucaju same od sebe?
Predpostavljam da je terapija za to kontracepcija ali zbog problema sa plucnom embolijom koju sam imala da li je uopste bezbedno uzimati pilule, da li postojji neko drugo resenje osim kontracepcije?

Najlepse hvala na odgovoru
Srdacan pozdrav




Marija Magdalena

06.08.2014. 11:20

Postovani Doktore,

mogu li dobiti odgovore?!

Da li se ciste lece jedino kontracepcijom ima li neki drugi nacin osim toga ili laparoskopije? To verovatno zavisi od same ciste kakva je ali bas me zanima postoji li neki drugi nacin lecenja?

Da li se odmah uvodi terapije ili se ta cista prvo prati neko vreme?

Da li Vi (ili neko od Vasig kolega) svojim pacijentkinjama koje su imale plucnu emboliju dajete kao terapiju k. pilule, i ako pise da ne bi smele da ih piju? Ili to samo pise???

Hvala unapred
LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.08.2014. 21:25

Ako je cista puknula ne vidim problem.
No sudeći prema opisanom i datumu radilo se o ovulaciji i slobodnoj tekućini nakon iste.
Bolovi su također od toga. Dakle potrebna je samo daljnja opservacija i nije nužna terapija.
Oralnu kontracepciju ne smijete više nikad uzimati.

Marija Magdalena

07.08.2014. 09:15

Postovani Doktore,
zelim samo da Vam se zahvalim na Vasem odvojenom vremenu i odgovorima koje sam uvek dobila u najkracem mogucem roku.
Veoma cenim Vas trud, i volju kao i to sto pomazete pacijentima ovim putem.
Neizmerno hvala
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.08.2014. 12:10

Molim.

Marija Magdalena

12.08.2014. 16:45

Postovani Doktore,

Danas sam dobila pismo iz bolnice na kome stoji sledece:

Materijal: Vagina
Abstrich (Bris)

Nalaz brisa:

Epithelzellen +
grampositive Kokken ++
gramnegative Stäbchen ++

Escherichia coli +++
Enterococcus sp. +++

Bacteroides sp. ++

Terapija:
Tantum Rosa irigator (Benzydamin Hydrochlorid) 5 X1
Döderlein Med vaginalne kapsule ( Lactobacillus gasseri - Kulturlyophilisat) 6X1

U pismo je stajao antibiogram za prve dve bakterije i posebno za trecu, ali kako recepta za antibiotik nije bilo otisla sam ginekologu koji mu je dao uz ovu terapiju Zinnat antibiotik. 2X1 7 dana.

Molim Vas recite mi da li je ova (kratkotrajna) terapija dobra i koliko je uspesna?

Da li Vi imate neki drugi predlog u vezi lecenja?

Ukoliko bude potrebno napisacu nalaze antibiograma.

Hvala unapred
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.08.2014. 21:40

Terapija je u redu. Nakon terapije napravite kontrolni bris.

Marija Magdalena

25.08.2014. 12:30

Postovani Doktore,
moram Vas ponovo zamoliti za pomoc.
Nakon terapije uradila sam kontrolni vaginalni bris
koji je pokazao ponovo Escherichia 30% uz to sada imam i Kandidu.
Molim Vas recite mi sta sada pre da lecim i kako? Bojim se ako ponovo budem pila antibiotik zbog bakterije, da ce se gljivice jos vise razbuktati.
Da li je i tih 30% alarmantan nalaz?
Hvala unapred
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.08.2014. 20:00

Liječite i jedno i drugo. Morate sanirati obje stvari. Naravno prema antibiogramu.