Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak menstruacije, smedji iscjedak


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2018. 10:05

Poštovana, moguće da se radi o slabijoj funkciji žutog tijela zbog čega dolazi do oskudnog krvarenja prije menstruacije. Moguće da se radi o implantacijskom krvarenju ukoliko je došlo do trudnoće. Savjetujem test na trudnoću.

Cvic34

12.03.2018. 01:50

Postovani,
Zadnja menstruacija je bila 6.2. i trajala je do 10.2.(sve normalno), sredinom ciklusa (14.,15.,16. dan) primjetila sam tamnosmed,crven iscjedak koji je trajao ta 3 navedena dana. Imala sam spolne odnose(zasticeni prezervativom). Znakovi PMS-a su se pojavili prije 8 dana kada je trebala doci menstruacija,jos nije dosla(menstruacija kasni 8 dana).Je li moguca trudnoca?

Ivo Balenović, dr. med.

12.03.2018. 15:20

Poštovana, krvarenje koje se javilo bilo je ovulacijsko. Nema razloga za brigu. Pošto su odnosi bili zaštićeni ne postoji mogućnost trudnoće.

Tia30

13.03.2018. 16:45

Poštovani,

Imala sam obilnu menstruaciju koja je trajala od 27.2. do 5.3. i nakon toga odnose 6.3. i 9.3. (oba puta prekinuti snošaj, nije došlo do ejakulacije). Nakon toga sam 10.3. primijetila gusti blijedo-žućkasti iscjedak sa blagom sukrvicom koji traje i dalje, samo što se sada pretvorio, prvo u svjetlosmeđi, a sada i u tamnosmeđi iscjedak.
Rodila sam prije 4 mjeseca i ovo mi je bila druga menstruacija nakon poroda. Ciklusi su mi inače neredoviti.
Je li moguća trudnoća? Radi li se možda o ovulacijskom krvarenju ili o cisti?

Molim Vas za odgovor. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2018. 17:20

Poštovana, prema navedenom sigurno se ne radi o trudnoći. Moguće je ovulacijsko krvarenje ili je u pitanju upala. Savjetujem pregled.

Tia30

15.03.2018. 16:05

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Iscjedak je prestao tek jučer, dakle trajao je 5 dana i nije bio praćen nikakvim svrbežom ili peckanjem (pa mislim da ipak nije upala). Je li moguće da ovulacijsko krvarenje tako dugo traje? Također me zanima, je li dan kad se po prvi puta pojavi takav sluzavi iscjedak i sukrvica ujedno i dan same ovulacije ili je to nagovještaj nadolazeće ovulacije? Naime, bojim se eventualne trudnoće jer sam imala spolne odnose nekoliko dana prije pojave tog iscjetka (6.3. i 9.3.), iako nije došlo do ejakulacije u rodnicu. Nisam očekivala da bi ovulacija mogla nastupiti već 11.-og dana ciklusa jer inače oduvijek imam produljene cikluse, a zbog PCOS-a mi je menstruacija često znala i izostajati po mjesec ili dva.

Hvala na odgovoru! Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2018. 21:45

Ovulacijsko krvarenje nastupa neposredno pred ovulaciju. Implantacijsko krvarenje sigurno nije jer se ono javlja oko 7 dana nakon oplodnje.

Meri26

23.03.2018. 11:15

Poštovani,
naime posljednju menstruaciju sam imala 08. veljače i bila je uredna. Inače varira u do pet dana, češće kasni nego što dođe ranije. Ovaj mjesec vrijeme se mijenjalo kao ludo, od -5°C do +20°C, ali čak i da sve to zanemarim mene muči sljedeće. Imam 22 godine.
Sredinom ciklusa, koji je inače oko 30ak dana više-manje, pojavio mi se smećkasto ružičasti iscjedak te je trajao oko 6 dana, znači završno sa 02. ožujka.
Po mom kalendaru ovulacija mi je trebala biti tjedan prije toga, točnije 22. veljače, ali možemo uzeti u obzir da je to nemoguće odrediti točno u dan. Odnos sam imala 25. veljače kada smo partner i ja primjetili malo krvi nakon odnosa (to je bio drugi dan tog nekakvog iscjedka).
Sada mi menstruacija kasni već 13 dana, ali s obzirom da je mobilna aplikacija predvidjela menstruaciju na primjeru prošlog ciklusa koji je započeo 7. siječnja i iduća menstruacija je isto kasnila, ali samo koji dan što nije neuobičajeno za mene, moguće je da kasni i više. Prije dva dana (kad mi je mjesečnica kasnila već 11 dana), napravila sam clearblue easy test sa prvim jutarnjim urinom kako bi bio što točniji te je bio negativan. Ono što me zanima, s obzirom da smo i nakon 25. veljače imali odnose, postoji li mogućnost da je test pokazao lažno negativno toliko nakon izostanka menstruacije ili je moguće da nije još nastupila zbog tog iscjedka. Uz to, osim povremenih bolova u lumbalnom dijelu kralježnice i desnom jajniku nemam, ali bol nije ništa više neuobičajena nego prije, a napominjem da smo odnose imali nakon tog tjedna gdje je predviđena ovulacija 25. i 27. veljače te 03. i 04. ožujka.

Ispričavam se zbog podužeg posta i unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

23.03.2018. 11:50

Poštovana, moguće da se radilo o ovulacijskom krvarenju. Ukoliko je došlo do trudnoće testom se to može utvrditi 10-ak dana nakon oplodnje. Dakle, obzirom da ne znamo kada je točno bila ovulacija najbolje je napraviti test 10 (ili više) dana nakon zadnjeg odnosa.

Meri26

23.03.2018. 16:40

Poštovani, mnogo hvala na brzom odgovoru.
Test sam napravila 20. ožujka, a menstruacija je trebala biti 11. ožujka, u međuvremenu nisam imala odnose niti nekoliko dana prije. Mogu li test smatrati u tom slučaju valjanim? Svakako sam ga mislila ponoviti u nedjelju. I ako se ne radi o trudnoći o čemu bi se u mom slučaju moglo raditi?
Unaprijed zahvaljujem na Vašem vremenu.

Meri26

23.03.2018. 20:50

Ispravka, zadnji odnos smo imali 10. ožujka, a test sam napravila 21. ožujka ujutro. Ispričavam se.

Ivo Balenović, dr. med.

23.03.2018. 22:10

Test bi tada trebao s velikom sigurnošću pokazati točan rezultat. Možete ga ponoviti za par dana, sigurnosti radi. Ukoliko nije trudnoća u pitanju vjerojatno se radi o hormonskoj neravnoteži.

rijeka123

24.03.2018. 16:00

Poštovani,
već duže vrijeme prvi dan menstruacije imam vrlo blago krvarenje, tek toliko da izgleda kao sukrvavi iscjedak na papiru. Nisam se nešto obazirala na to, čak mi je i pasalo jer bih znala da će onda drugi dan doći menstruacija. Da napomenem, u većini slučajeva mi ciklus traje 28 dana i mogu reći da su mi stvarno redovite. 2. i 3. dan mi menstruacija onda bude jaka, i onda 4.-7. dan isto bude dosta slaba. U zadnjih godinu dana mi se dogodilo da je sukrvavica trajala i dva dana prije prvog dana.
Naime, u zadnje vrijeme razmišljam da počnem sa kontracepcijskim pilulama i mislim da ću se naručiti kod svoje ginekologice idući tjedan. Znam da bi ih bilo najbolje početi piti prvi dan menstruacije, ali ja sad ne znam trebam li smatrati općenito tu sukrvavicu kao prvi dan menstruacije? Je li to uopće normalno? Čitala sam da bi to moglo biti zbog manjka progesterona, ali od pročitanih niza simptoma, nemam više ni jedan.

Ivo Balenović, dr. med.

24.03.2018. 20:31

Poštovana, počnite s tabletama čim se pojavi sukrvica. Moguće da je to zbog slabije funkcije žutog tijela i smanjenog lučenja progesterona. To se može dijagnosticirati mjerenjem vrijednosti progesterona.

Martamarta

25.03.2018. 11:35

Poštovani,
Radi neredovitih mjesečnica i mikrocističnih jajnika počela sam 2.3.2018. koristiti Lindynette 20 pilule. S obzirom da sam prije toga imala period gdje 2 mjeseca nisam imala menstruaciju, dr. mi je dala Duphaston za izazivanje krvarenja. Iako sam par dana prije 2.3. imala slabo smeđe krvarenje, počela sam s pilulama tek kada je takvo slabo krvarenje postalo češće od jedanput na dan. Tijekom cijelog ciklusa od 21 dana tableta imala sam slabo krvarenje i grudi su mi osjetljive. Inače do sada nisam nikad imala bolne menstruacije, a s pilulama sam krenula radi regulacije ciklusa i zbog zaštite. 23.3. sam imala odnos s prekinutim snošajem, a otad su mi još uvijek bolne grudi i imam jako slabi smeđi iscjedak, bez drugih naznaka da cu u ovoj pauzi dobiti menstruaciju. Je li to normalno, mogu li imati odnose bez druge zaštite (osim što nisam znala točno procijeniti prvi dan pijenja pilula, ostale sam redovno uzimala)? Hvala Vam unaprijed na odgovoru i ispričavam se na podužem postu.

Ivo Balenović, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Poštovana, budući da dva mjeseca niste imali menstruaciju niste imali ni ovulaciju. Krvarenje koje ste imali vjerojatno je bilo probojno, što je uobičajena pojava u početku uzimanja pilula. Obzirom da ste krenuli s tabletama od prvog dana zaštita je potpuna.

anchy1404

05.02.2019. 09:15

Poštovani doktore, prije 10ak dana pojavio mi se svrbež i primjetila sam da imam neku smeđu točkicu blizu stidnih usana, bila sam naručena danas na pregled, ali smo odgodili jer sam dobila menstruaciju. Ta menstruacija sad predstavlja treći problem, smeđa je i oskudna, do sad mi nikad nije bilo tako. Moram spomenuti da sam u prosincu čišćena tabletama zbog spontanog pobačaja, u međuvremenu sam imala jednu urednu menstruaciju, ginekološki pregledana tjedan dana nakon čišćenja, sve bilo ok uz par zaostataka krvi. Patohistološki nalaz bio uredan, nije zahtijevao nikakvu obradu. Odnos sam imala prije 10ak dana s kondonom i prekinutim snošajem, ne vjerujem da je trudnoća u pitanju.

Ivo Balenović, dr. med.

05.02.2019. 15:00

Poštovana, prema navedenom, trudnoća nije u pitanju. Menstruacija ne mora biti uvijek istog intenziteta i duljine trajanja. Svrbež i točkice su posljedica upale (najčešće gljivične). Javite se liječniku nakon menstruacije radi terapije.

1010b

07.01.2020. 14:00

Pozdrav,

naime imala sam nezasticeni s.odnos 22.11 nakon cega mi je menstruacija uredno dosla 30.11 i trajala 6 dana kao i obicno. Sljedeca menstruacija nije nastupila, a nakon 22.11 nisam imala uopce odnose, pa mi nije jasno kako? Umjesto menstruacije dobila sam lagani smedi iscjedak koji traje negdje od 1.ili od 2.12 pa sve dosad al je lagan skroz, malo ide malo ne.. Jako se brinem i nervozna sam.. Od simptoma imam ponekad bolove kao pred menstruaciju a ponekad grceve.. Pojavili su se i pristici kao pred menstruaciju. Ne znam da li je to sve od nervoze ili sto? Ne znam smijem li uraditi test s obzirom da jos imam smedeg iscjetka?

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2020. 16:30

Poštovana, prvo treba isključiti trudnoću. Bez obzira na iscjedak uradite test. Test na trudnoću se radi iz jutarnjeg urina.