Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


serklaža


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

25.09.2017. 18:35

Poštovana, prema navedenom moguće da je insuficijencija cerviksa potaknula prijevremene kontrakcije koje su unatoč tokolizi dovele do pobačaja. Nalazi za trombofiliju ne ukazuju na povećani rizik od tromboze. U idućoj trudnoći bi svakako trebalo razmisliti o preventivnoj serklaži.

Kiryy

26.09.2017. 12:00

Postovani, puno hvala na odgovoru.
Ako smijem jos dva pitanja postaviti:
1. Smatrate li da je LETZ moguci razlog inkompetencije te da li su me doktori,obzirom su upoznati s prijasnjim dijagnozama,trebali pdmah voditi kao visoko rizicnu?
2. Smatrate li da je preventivni serklaz i mirovanje,uz terapiju ljekovima, dobra predispozicija za iznosenje trudnoce do kraja?

Hvala jos jednom i srdacan pozdrav!!

Ivo Balenović, dr. med.

26.09.2017. 13:25

Poštovana, uz terapiju i mirovanje iduću bi trudnoću trebali iznijeti do kraja. Što se nalaza na cerviksu tiče, teško je o tome govoriti bez pregleda, ali kod vas su pobačaj izazvali prijevremeni trudovi.

Dobardan

30.09.2017. 17:00

Postovani,
s 21+5 ustanovljen mi je skraceni cerviks-na nalazu pisalo C×T oblika 30. Dr. propisala mirovanje, mg 300 i Urogestan-dvije-navecer vaginalno.
Sada na pregledu s 25+6 pise opet C×T oblika 30 i insuff. cervicis uteri. Nastavit s magnezijem, Utrogestanom i mirovanjem te kontrola za 4 tj. Takoder da spomenem da mi je s 6 tj uzet bris na ureaplazmu koji je bio pozitivan 10 na 4 i mikoplazmu negativan. 3 tj nakon ljecenja antbioticima ponovljeni bris na ureaplazmu je bio negativan i dokotrica je rekla da ga vise nema potrebe ponavljati. E sada mene zanima da mi kazete sto mislite je li potrebno ponoviti cervikslane briseve s obzirom na skracen cerviks i da Vas zamolim da mi kazete koliko konkretno trebam mirovati. Imam dijete od god i pol pa me zanima je li dozvoljena setnja, kuhanje i lagani kucanski poslovi uz odmor i bez naprezanja ili bas strogo mirovanje? Hvala Vam najljepsa, srdacan pozdrav!

Dobardan

30.09.2017. 22:00

...samo bih se jos nadovezala na prethodni post da cijelo vrijeme imam probadanja kroz dan i zatezanja trbuha, stvrdne se kao kamen na nekoliko sek i zatim popusti. Dr kaze da je to sve normalno ako nije bolno. U prvoj trudnoci nisam imala takve tegobe. Hvala Vam najljepsa.

Ivo Balenović, dr. med.

01.10.2017. 11:10

Poštovana, izbjegavajte veće fizičke napore. Ne morate strogo mirovati. Kontrakcije koje osjećate normalna su pojava u trudnoći.

Kiryy

04.10.2017. 10:10

Postovani,

Molim odgovor na jos jedno pitanje..
Koja se vrsta serklaza postavlja najcesce kod nas u Hrv, obzirom na internetu vidim da ima vise vrsta (ovisno o visini postavljenog sava- mcdonald,shirodkar, ,takodjer i transabdominalni serklaz za koji pretpostavljam da nitko ovdje ne radi..)???
Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

06.10.2017. 09:35

Poštovana, najčešće se radi serklaža po McDonaldu, abdominalna serklaža se više ne radi.

mija1986

12.11.2017. 12:35

Postovani dr,imam 31 god.,trudna sam po drugi put,19 tj.,prvi porod prijevremen,u 34tj.,a u ovoj trudnoci sam primjetila vec nekoliko dana dosta cesto stvrdnhavanja donjeg dijela trbuha i oko pupka ,desetak sekund,znaci malo se podigne i stvrdne i onda se slegne trbuh,znaci to kad krene svakih par minuta,bila sam na hitnoj u petrovu,evo nalaz:per speculam u rodnici uredan bjelkasti iscjedak,porcija formirana.uterus velicinom za amenoreju,mekan,cerviks clanak,uloziv za vrsak prsta,
Uzvomgrjentacijski:kcs+,posteljica sprijeda,uredna kolekcija pl.vode,biometrija odgovara za 19tj,cervikometrija T oblik 33mm,.preporuceno mi je mirovanje,i po potrebi kontrola.Medjutim mene dosta brine ovo stvrdnavanje trbuha,rekli su mi da se bebica vjerojatno namjesta,meni je cudno kako se moze toliko dugo namjestavati,satima,i svakih par minuta,pa bih vas molila pojasnnjenje nalaza,i vase misljenje, i samo da kazem nisam jos nikakve bruseve radila,hvala puno

Ivo Balenović, dr. med.

13.11.2017. 21:30

Poštovana, vjerojatno se radi o Braxton Hicksovim kontrakcijama. One su nepredvidive i neritmične, za razliku od trudova i ne dovode do otvaranja ušća maternice. Važno je da ste zatvoreni.Klinički i ultrazvučni nalaz je potpuno u redu.

Anazenjs

22.02.2018. 18:20

Poštovani, želim da vam se zahvalim na odgovorima i pomoći. Sve je prošlo odlično. Beba je rođena tačno na predviđeni dan poroda, uz serklaž, mirovanje i terapiju. I u eventualnim narednim trudnoćama bit će potreban preventivni serklaž. Sve najbolje! Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

23.02.2018. 09:50

Čestitam. I vama i bebi sve najbolje

Orhideja26

28.10.2018. 18:15

Poštovani,
2012. god imala sam spontani pobačaj koji je posljedica skraćivanja cerviksa i prijevremenog otvaranja. U 2014/2015 god imala sam drugu trudnoću koja je u 23. tt isto završila otvaranjem i prolabiranim vodenjakom te mi je napravljena serklaža. Sad se nalazim u 13 tt trudnoće i zanima me Vaše mišljenje vezano uz preventivnu serklažu u ovoj trudnoći. Unaprijed Vam se puno zahvaljujem na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

28.10.2018. 20:30

Poštovana, prema svemu navedenom treba se razmisliti o preventivnoj serklaži. Svakako treba uraditi cervikalne briseve i potrebne su češće kontrole. Prema nalazu cerviksa odlučiti će se o serklaži.

Anazenjs

04.08.2019. 11:55

Postovani,
U 13. sedmici mi je uradjen preventivni serklaz (Zbog 1 prethodnog pobacaja u kasnoj trudnoci tokom kojeg je doslo do bezbolnog otvaranja. Nakon tog pobacaja u sljedecoj trudnoci mi je uradjen preventivni serklaz i sve je dobro proslo. Porodila sam se na predvidjeni termin.). Nakon 2 sedmice je doslo do ispadanja kompletnog konca, bez bolova i krvarenja. Kod kuce sam uradila test za detekciju plodne vode, rezultat je negativan. U bolnici mi je dezurni dr. ginekoloskim pregledom ustanovio ustanovio da je grlic zatvoren, a uzv preko stomaka da je sa bebom sve ok, da ima dovoljno plodne vode, te da je grlic dug oko 2,5 cm. Po misljenju dr. on nije za da se ponovo radi serklaz, da se ne bi dodatno isprovocirao grlic. Preporucio mi je mirovanje uz duphaston i mg, te kontrolu za 7-10 dana. Molim vas, sta na osnovu izlozenog, vi mislite, serklaz ili mirovanje + terapija? Da li je grlic kratak, imate li neki dodatni savjet, kakvi su izgledi da trudnocu iznesem do kraja? Izvinjavam se na dugom postu, i unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

04.08.2019. 17:35

Poštovana, smatram da ćete uz mirovanje i propisanu terapiju trudnoću iznijeti do kraja. Ponovni serklaž mogao bi prouzročiti više štete nego koristi, a budući da je grlić zatvoren nije neophodno stavljati šav.

Anazenjs

20.09.2019. 00:25

Postovani,
Pisala sam vam i ranije (ako mozete procitati moj prethodni post). Sada sam trudna 22. sedmice. Cervikometrija je 28-32 mm, a usce y oblika. Dr. preporucuje reserklazu zbog y usca, mojih godina (37,5 god.) i 1 prethodnog pobacaja. Terapija: duphaston 2x1, mg direct, novalac prenatal i mirovanje. Sta bi mi vi savjetovali?
I ako mi mozete laicki objasniti znacenje i rizike y usca, te rizike reserklaze (mogucnost prolabiranja vodenjaka i pobacaja). Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

20.09.2019. 21:55

Poštovana, trudnice kojima je napravljena serklaža pod malim su rizikom od komplikacija. U rijetkim slučajevima može se dogoditi puknuće vodenjaka, infekcije, mehaničko oštećenje cerviksa. Ipak, serklaža se sve rjeđe radi i prednost se daje medikamentoznom liječenju. No, ukoliko Vaš liječnik smatra da je potrebna reserklaža treba poslušati njegov savjet, jer to može odlučiti samo onaj koji Vas pregledava i ima točan uvid u nalaz

Vedrans

29.12.2019. 18:05

Dobar dan, trebao bi mi savjet. Ove godine u 5 mj ostala sam trudna no razvila se samo gestalcijska vrecica, isla sam na dovrsenje trudnoce putem tablete, kasnije u 8 mj sam ostala ponovno trudna, raden je nifti test i rezultati su bili odlicni, trudnoca je bila u redu, osim sto sam prvi mj mirovala zbog 3 hemtona, uz dufaston terapiju koju sam pila do 12 tj oni su se povukli, moram napomenuti da pijem tablete za hasimoto, u 20 tj 25.12.19 se dogodilo nezamislivo pukao mi je vodenjak i iscurila mi je sva plodna voda, poslje sam se pocela otvorati (genetski inam predispoziciju od mame za slabije usce, naime ona je imala 2 spontana na isti nacin u 6 i 7 mj, a druge dvije trudnoce je morala mirovat sa radenom serklažom), te mi je trudnoca dovrsena uz tablete i porod sa mojom mrtvom bebom, u bolnici su mi radeni testovi posto smatraju da je doslo do infekcije no svi su uredu( nalaze san radila u prije trudnoce jer je sve bilo planski) , nalaz od bebe dolazi za mjesec dana no rekli su da nalaz nemora nista pokazat, zanima me jeli ipak moguce radi genetike da je doslo do puknuca vodenjaka zbog skracenog usča i da li je ikako moguce bilo gdje napraviti odmah u 12 tj preventivno potpunu serklažu jer jos jedan gubitak nemogu podnjeti, nakon ovakve situacije mozete li mi savjetovati sto dalje, koje pretrage dodatne obaviti i kada je vrijeme za novu tr
udnocu, jer samo me to moze izvuci

Ivo Balenović, dr. med.

29.12.2019. 20:55

Poštovana, do gubitka prve trudnoće došlo je zbog slučajne genetske pogreške (plod se nije razvio). Zbog čega je došlo do prijevremenog prsnuća vodenjaka u drugoj trudnoći teško je reći. Najčešći uzrok tome je infekcija, no kod Vas je ona isključena, kako ste rekli. Treba pričekati nalaz, no teško da će se i tada nešto više znati. Savjetujem da prije iduće trudnoće uradite testove na trombofiliju. Što se serklaže tiče to će se uraditi u idućoj trudnoći bude li potrebno - sve ovisi o nalazu cerviksa. Slijedeće trudnoće trebat će se pratiti detaljno, ako treba i uz duže ležanje u bolnici. Pričekajte tri mjeseca pa možete početi raditi na novoj trudnoći.