Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


streptokok


Autor Poruka

petra406

05.01.2019. 21:55

Poštovani,
Imam pitanje vazno za streptokok grupe B u trudnoći. Trenutno sam trudna 34. tjedna, a do 26. tjedna trudnoće mirujem doma zbog skraćenog cerviksa i opasnosti od prijevremenog porođaja, a spolne odnose nemam od početka trudnoće po preporuci svog ginekologa. U 26. tjednu su mi rađeni brisevi između ostalog i na aerobe i uzet urin te su svi rezultati negativni i nije bilo nikakvih infekcija. S obzirom da ne znam kakva je praksa mog liječnika da li je potrebno da između 35. i 37. tjedna radim bris na bhsb i inzistiram na tome ili su dovoljni brisevi koji su rađeni te su pokazali da to nemam? I na koji način se uopće to dobije u trudnoći? Ja osobno nikada nisam na to bila pozitivna.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.01.2019. 13:35

Poštovana, preporučljivo je uraditi bris rodnice na streptokok oko 35. tjedna trudnoće. Ukoliko je pozitivan, potrebna je terapija tijekom poroda radi prevencije zaraze djeteta prilikom prolaza kroz porođajni kanal. Streptokok je bakterija koja je širko rasprostranjena u prirodi i dio je čovjekove mikrobiološke flore. Ona može normalno živjeti u rodnici i ukoliko ne izaziva nikakve smetnje terapija nije potrebna. Ne smatra se spolno prenosivom bolesti.