Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vaginalete


Autor Poruka

lupuss_5

23.09.2009. 11:45

postovana,
kod ginekogloga sam dobila vaginalete zbog akutnog vaginitisa.
canesten 1 puta po 1 u rodnicu kroz tri dana i medazol 1 puta po 1 u rodnicu kroz tri dana.
zanima me smiju li se imati spolni odnosi za vrijeme koristenja vaginaleta?
stavljaju li se i za vrijeme menstruacije?
postoje li nekakve kontraindikacije sa kontracepcijskim pilulama yasmin?

unaprijed hvala na odgovoru!

Višnja Tadić, dr. med.

23.09.2009. 18:00

Odnosi nisu zabranjeni u vrijeme terapije vaginaletama, no mislim da sama upala prijeći ugodi spolnog odnosa tako da je pametnije to vrijeme izbjegavati odnos.
Za vrijeme menstruacije nije uputno stavljati, nego ako nas menstruacija zatekne u terapiji, prekinuti i nastaviti kada iole prođe.
Nema kontraindikacije sa oralnim kontraceptivima.

Anaid

19.10.2009. 22:55

Poštovana,
imam 26 godina i po prvi puta su mi propisane vaginalete zbog upale. Kanesten vaginalete (jedna kura)te nakon toga i sljedeće mjesečnice Albothyl vaginalete svaki drugi dan (1kutija)...naime problem mi predstavlja moja ginekologinja koja je izvan mog mjesta stanovanje, te me je telefonski obavjestila o mojem nalazu bez većih detalja je spomenula samo, citiram :"bezbrižnu upalicu" i spomenutu terapiju koju trebam nabaviti te za 4 mjeseca doći na kontrolu.
Zanima me još; pošto imam stalnog partnera i nezaštićene spolne odnose da li se i partner treba liječiti jer gospođa ginekologinja nije na to odgovorila?
Unaprijed zahvalna!

nada_86

25.10.2012. 14:50

Postovana,

Nedavno sam bila na ginekoloskom pregledu i doktorica mi je prepisala tri vrste vaginaleta: Polygynax, MacMiror i Lactovag. Ove prve sam vec uzimala i sad bih trebala poceti odmah sa MacMiror prema preporuci doktorice. Napravila sam jedan dan pauzu, jer sam putovala, a nakon toga sam izracunala da ako krenem uzimati MacMirror vjerovatno ce me zateci menstruacija (uzimam Yaz tablete, pa dosta dobro znam kad trebam dobiti). Citala sam da vaginalete ne treba uzimati za vrijeme menstruacije. Ako napravim pauzu za vrijeme menstruacije, trebam li nastaviti poslije? Problem je jos u tome sto ove Lactovag trebam uzimati tacno poslije menstruacije. Koje vaginalete i kad da koristim?

Prethodnu menstruaciju nisam dobila. Doktoricu to nije zabrinjavalo, prepisala je to stresu i uzimanju Yaz tableta (uzimam ih dvije godine). Da li uzimanje vaginaleta moze uticati na dobijanje menstruacije? Doktorica mi je malo toga rekla, a zivim u inostranstvu i sad je ne mogu kontaktirati. Nije mi rekla ni da su seksualni odnosi zabranjeni u toku primjene terapije.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.10.2012. 19:55

Poštovana anaid, partner nek se također maže Canesten kremom izvana par dana.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.10.2012. 19:55

Poštovana, Macmiror krnite uzimati do menstruacije. Ako koja ostane koristite je kad završi menstruacija.
Nakon toga krenite sa probiotskim vaginaletama.
Odnose nemojte imati tijekom terapije.

puskinova

16.08.2013. 16:50

Postovani,

Od ginekologa sam dobila da koristim vaginalete 2 vrste.
Prvo cu uzimati sa povidon jodom,a kada zavrsim tu kutiju prelazaim na kantarionove.
Pocetkom druge kutije trebala bi dobiti menstruaciju,da li tada mogu prekinuti terapiju pa da nastavim kada mi prodje?
Takodje me interesuje da li mogu da se imaju odnosi tokom koriscenja vaginaleta?

Lep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.08.2013. 19:20

Ako dobijete menstruaciju, prekinite terapiju. Doduše povidon se može koristiti tijekom menstruacije.
Odnose nemojte imati tijekom korištenja vaginaleta.

punta

25.09.2013. 14:20

Poštovani,

ginekologica mi je rekla da imam upalu (pod mikroskopom je vidjela leukocite i bakterije) te sam dobila Klimicin i vaginalete Mysteclin Ovula. Nikako je ne mogu dobiti telefonom da je pitam, pa molim Vas da mi odgovorite smijem li imati spolne odnose za vrijeme liječenja (i ako ne - koliko dugo) te treba li se i partner liječiti (imam doma 2 tubice Canestena)?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.09.2013. 18:50

Savjetujem da nemate odnose tijekom terapije ako je moguće. Ako baš inzistirate na odnosima, onda svakako sa zaštitom. Partner se može mazati Canestenom nekoliko dana.

mz2011

10.02.2014. 16:20

Poštovani,
prije 2 mjeseca sam imala manju infekciju na ulazu u vaginu, i ginekolog mi je rekao da su uzrok svemu tablete Doksiciklin koje sam pila za akne. Prepisao mi je Nystatin gel koji mi je puno pomogao, ali na kontroli mi je rekao da je zaboravio prepisati i Nystatin vaginalete te da bi bilo dobro da i njih potrosim. Nisam bila u mogucnosti da odmah pocnem sa vaginaletama, najvise zbog menstruacije a i u apotekama su mi rekli da vise nemaju tih vaginaleta. Da li mi možete reci da li Canesten vaginalete mogu zamjeniti Nystatin jer su mi te preporucili u apoteci, kao najbolju zamjenu? Jos uvijek osjecam manji bol prilikom seksualnog odnosa pa mozda bi bilo bolje da potrosim neke vaginalete.

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.02.2014. 22:00

Svakako da možete Canesten vaginalete.

ajam12

06.02.2016. 11:15

Poštovani,
u 10. mj prošle godine bila sam na prvom pregledu, sve je bilo u redu, PAPA test uredan. Peklo me je kasnije kod mokrenja ali nalaz urina bio je uredan. Nastavilo me peći iako ne peče svaki put, i povremeno me svrbi i imam iscjedak. Bila sam kod ginekologa na pregledu i dobila sam uputnicu za urinokulturu i Rojazol vaginalete, rekao je da ih stavljam po potrebi kad osjetim peckanje i svrbez, ali na receptu piše da stavljam svako veče jednu, sedam dana. Da li da stavljam cijelu terapiju za redom ili povremeno? I zanima me da li smijem imati odnose (koristimo kondome) ? Pročitala sam u uputstvima da mogu oštetiti lateks, ali ovdje sam u odgovorima vidjela da se smiju imati odnosi. Unaprijed hvala.

Mikimirela12345

06.02.2016. 13:40

Postovani.Moj problem je malo cudan.2011god. Sam imala porod (gemini) i poslije poroda nisam nikada imala mjesecno krvarenj (menstruaciju).Dr mi je uradio 2013 god sve nalaze (hormoni, urin, krv, papa test, ultrazvuk) i svi nalazi su bili ok.Jajnici perfektno rade, zid materice tanak i postoji samo jedan mali oziljak od kiretaze koju sam imala pri porodu zbog posteljice koja se bila zalijepila za zid.Tada nisam nikakve lijekove koristila.Prije 15-tak dana sam ponovo pocela da vadim nalaze i hormono su ok, ultrazvuk isto ok, a papu nisam mogla uraditi zbog jake upale.Dr mi je dala da koristim vaginalete Polygynax 12 dana.Nakon 6 dana imala sam jak tamno smedji iscjedak bez mirisa, a nakon 7 dana mi je pocelo krvarenje poput menstruacije.Mozete li mi reci da li je moguce da su ove vaginalete uzrok krvarenju, da li je moguce da su procistili kanale ili sta vec koji su vazni za ciklus?? Dr mi je rekla cak i ako bi dobila da nastavim sa terapijom do kraja.Da li mi se menstruacija vraca poslije gotov 4 i pol godine pauze?? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.Srdacan pozdrav.

Mikimirela12345

06.02.2016. 13:40

Zaboravila sam naglasiti da sam 82 godiste, tj imam 34god.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.02.2016. 17:35

Ajam koristite vaginalete svaku večer. Kakva korist od povremenog stavljanja.
Odnos kod upale rodnice nije preporučen.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.02.2016. 17:40

Mikimirela imate najvjerovatnije Ashermanov sindom i sugeriram da vas ginekolog uputi u bolnicu na biopsiju ili histeroskopiju.
Ista je nastala kao posljedica oštećenja endometrija tijekom poroda i kiretaže.

Amna22

08.02.2016. 18:40

Zdravo. Imam vise pitanja.
1. Koristim canesten 3 vaginalete i sinoc u 23:00 sam stavila prvu a danas u 17:00 sam osjetila kako.mi je odjednom nesto iscurilo u nesto vecoj kolicini. Kada sam pogledala sta je to bilo vidjela sam na vesu dosta bijelih mrlja i mrvica. Da li je to uobicajna pojava da tako izmrvljena vaginaleta izadje ili je to znak da se nije dobro otopila i da je smanjen ucinak?
2. Vi ste mi preporucili nakon canestena koristiti i linex lady ali u nasim apotekama ih nema pa sam uzela pharmagyn vaginalete cini mi se, da li ce mi pomoci na isti nacin na koji bi mi pomogle ove prve koje ste mi savjetovali?
3. Kako znati da li je muskarac zarazen gljivicnom infekcijom, koje simptome mora imati i ako ima da li je dovoljno samo da koristi canesten kremu i koliko dana?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.02.2016. 22:45

Partner se mora mazati bez obzira ima li simptome ili nema.
Navedeni probiotici će vam pomoći.
Iscjedak koji imate vjerovatno je od gljivične upale ne od neotopljene vaginalete.

Amna22

10.02.2016. 10:45

Da li je normalna pojava da kada se canesten vaginaleta topi ostavlja tragove na vesu, nesto u sitnin mrvicama a nesto slicno teksturi kreme? Bojim se da nece imat dovoljan ucinak ako ovako cijela iscuri.znam sigurno da nije onaj sirasti iscjedak karakteristican za gljivicnu infekciju jer se dosta razlikuje