Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

mimi_ri

31.05.2013. 20:50

pozdrav!

Prije 3 mj mi je izostankom menstruacije nađena cista na jajniku.
neznam kakva je točno, veličine cca 2,5 cm prvo je bila na desnom, sad na lijevom jajniku.
Na desnom više nema. Menstruacija mi je jako kasnila , a inače mi je redovita i dolazi na 28dc.

uočila sam sada iscjedak smeđi na 13 dc, i dva dana lagana ko menstrualna bol u prodručju jajnika.

Zanima me kako izgleda kad cista pukne? jel ima kakvog iscjedka? boli?

još napominjem da imam trombofiliju i radimo na trudnoći te pijem andol 100 ko terapiju, i neznam dali bi sad to smetalo na ovaj iscjedak?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.05.2013. 21:30

Iscjedak ne smeta. Vjerovatno je odraz ovulacije. Ne brinite.

penzička

06.06.2013. 17:05

Poštovani dr Šakoronja, evo mojih novih vijesti. Prošli puta ste mi savjetovali da se obratim ginekologu onkologu što sam i učinila. Marker Ca 125 je u međuvremenu narastao na 92,5. Unatoč tome nije bilo raspoloženja za operaciju (???) mada sam se konzultirala na više mjesta i tražila drugo mišljenje. Na kraju sam angažirala svojeg šulkolegu iz djetinjstva i praktički ga natjerala da me operira. 04.04. laporaskopski su mi odstranjena oba jajnika i jajovodi. Iz PHD nalaza: desno: Tumor atypicum proliferans serosum intraovariale (Borderline tumor), lijevo: Tumor atypicum proliferans serosum extraovariale (borderline tumor). Začuđujuće u međuvremenu tj neposredno prije operacije je marker Ca125 pao na vrijednost 62??? Koliko je uopće taj marker pouzdan? Operacija je prošla savršeno kao i postoperativni tijek, bez bolova (nisam popila niti jednu tabletu) drugi dan sam šetala do kupaone happy. Naručena sam na kontrolu kroz 2 mjeseca bez ikakve terapije. Kako nemam povjerenja u Ca125 (kako je malo rastao pa onda padao za njegovu maksimalnu vrijednost a moja dijagnoza granični tumor?) otišla sam u privatni lab i zatražila nalaze Ca 125, HE4 te ROMA indeks. Citiram nalaz: CA-125=37,55; HE4=81,2 (oduševljena) te ROMA index=29,7 (s obzirom da sam u postmenopauzi još uvijek nizak rizik). Moj kirurg i onkolog jako zadovoljni nalazima te me naručuju na iduću kontrolu polovicom 9. mjeseca. Moram priznati da sam ja očekivala bolje rezultate što se tiče markera CA-125, ali kirurg me uvjerava da će oni još padati. Da li je to moguće? Uglavnom objašnjeno mi je da se moram pomiriti s tim da cijeli život moram biti pod kontrolom (najmanji problem) i da je za sada sve u redu. Moram priznati da bih mirnije spavala da mi je učinjena potpuna histeroktomija ali me uvjeravaju da nema za tim potrebe s obzirom da je sve drugo čisto (napravila sam MR abdomena i nalaz potpuno uredan kako svih organa tako i limfnih čvorova) te da danas medicina na ovakve granične stvari gleda drugačije nego prije 5 godina, te da je po nekim novijim istraživanjima kemoterapija kod borderline tumora čak kontraproduktivna. Molim vaše mišljenje. Također me brine što na lijevoj strani osjećam pod kožom neko zadebljanje. Naišla sam na forumu još žena koje se na to žale nakon učinjene laporaskopije. Moja ginekologica u Domu zdravlja me uvjerava da je to kirurg malo "zgužvao" kad je šivao unutrašnje šavove happy. Napominjem da se ja odlično osjećam (ali tako sam se osjećala i prije svega ovoga), no razumijete da sam jako zabrinuta. Mogu li ja nešto poduzeti sama tj. neke kontrole nezavisno od onog što traži kirurg. Bila sam na mamografiji i ultrazvuku dojki i to je sve b.o. Eto puno pitanja molim za vaše razumijevanje i mišljenje

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.06.2013. 23:55

Poštovana, mislim da je dobro da je napravljen operativni zahvat.
Ono što trebate dalje je redovite onkološke, ginekološke kontrole kao i nalazi markera i ct-a.
Kemoterapija se daje ako se javi recidiv osnovne bolesti jer ti tumori imaju slabi maligni potencijal.

penzička

07.06.2013. 17:35

Poštovani dr Šakoronja, veliko hvala na brzom odgovoru. Naravno da ću uredno dolaziti na kontrolu, jako sam ozbiljna u brizi za svoje zdravlje i slušam liječnike happy. No ipak me brine to zadebljanje na lijevoj strani trbuha u području onog malog reza od laporaskopije. Ne raste li tu moj prijatelj borderline? Ili je to normalno s obzirom da je tu i nešto veći ožiljak tj bio je veći rez (2 štiha) za razliku od ostala 2 koji su stvarno sad već neprimjetni. Također molim da mi odgovorite u vezi vrijednosti markera CA-125. Nije li on trebao biti u okviru dozvoljenih vrijednosti nakon operacije? Znam da nije puno prešao graničnu vrijednost samo za 2,55 ali ipak očekivala sam bolji rezultat. Postoji li uopće mogućnost da će on još padati?? Oprostite na mojoj upornosti (dosadna sam) ali volim sve znati i biti spremna na sve opcije. Mislim da je jako bitno da pacijent bude upoznat u detalje sa svim opcijama i prognozama svoje bolesti. U bolnici dok sam čekala PHD nalaz najviše mi je pomogla moja informiranost (za razliku od drugih pacijentica) i spremnost na sve opcije. Još jednom beskrajno hvala na vašim odgovorima

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2013. 19:35

Poštovana, na rezu je vjerovatno nastao granulom ili keloidni ožiljak. To je normalno. Ca 125 ne može odmah u normalu. Treba proći jedno vrijeme.
Kontrolirajte se dalj i sve će biti u redu.

San80

14.06.2013. 00:00

Poštovani,
U februaru sam zbog mioma (3,5 x 2 cm) na materici i obilnih krvarenja, koja su mi ''uništila'' krvnu sliku stavila mirenu. Pre deset dana je moj ginekolog na redovnoj kontroli, ustanovio da je miom narastao na 4,7 x4 cm. Danas sam zbog bola na desnoj strani, u predelu slepog creva, otišla kog interniste na ultrazvučni pregled, koji je dijagnostikovao vodenu cistu na desnom jajniku 7x5cm i na levom 3cm, kao i povećanje mioma na 6,5x6cm, što mi je odmah iza toga i moj ginekolog potvrdio.Odmah je predlložio operaciju ciste. Zadnji ciklus mi je bio 23.05. Molim Vas da mi odgovorite, da li je moguće i u kojim slučajevima, da se vodene ciste pojavljuju i narastu u toj meri, za tako kratko vreme, da li moguće da je Mirena uticala na nastanak ovih cisti, jer ih ja ranije nisam imala i da li postoji neka terapija kojom bi se mogle ukloniti. Ja očekujem da će pući tokom narednog ciklusa koji će doći za 5-7 dana. Imam 33 godine i rodila sam dvoje dece. Da li je operacija u ovakvim slučajevima neophodna?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.06.2013. 10:00

Dakako da je operacija nužna i neophodna. Ciste te veličine se operiraju.
Dakako da je mogla narasti za kratko vrijeme. Treba i vidjeti što napraviti s miomom.

Trešnjica_2013

19.06.2013. 16:15

Poštovani doktore,

Zamolila bih vas ako možete da mi pročitate nalaz: UTZV: Uterus u AVF homogen ravnih ivica dim.3,8x3,6x6,5 cm. Endometrijum 1,1 cm. sekretorno promijenjen, bez vidljivih znakova graviditetain utero. Desni ovarijum dim. 3,8x3,0cm sa večim brojem nezrelih folikula i anehogenom cističnom formacijom glatkih ravnih ivica dim. 2,9x2,5 cm. Dijagnoza: Cysta ovarii lat dex Amenorrhoea.

Naime zadnja menstruacija mi je bila 16.05. i već mi kasni, 10.06 sam radila test na trudnoću iz krvi (gdje je rezultat bio 0,1); te 16.06 test iz urina koji je bio negativan. Pošto sam na ultrazvuk išla poslije svih ovih testova, te se i na ultrazvuku vidjelo da nisam trudna međutim imam vodenu cistu i kasni mi menstruacija. Doktorica mi je prepisala Dabroston tablete 5 dana 2x1 da bih dobila menstruaciju i rekla da bi se menstruacija trebala javiti 2-3 dana nakon uzimanja ovih tableta, ili najkasnije 7 dana nakon (u slučaju da nisam trudna).

Samo još da napomenem pošto sam inace i prije imala problema sa cistama te sam pila kontracepcijske tablete Qlairu i 01.04 sam ih prestala uzimati jer skoro da više nisam ni imala menstruaciju (nakon toga 25.04 i 16.05 sam imala menstruaciju) te mi se sada javlja cista, da li je moguće da se ta cista formirala za 2 mjeseca, da li je njena veličina velika i imam li razloga za zabrinutost?

Također me zanima vaše mišljenje da li je prepisana terapija uredu i da li bi trebala izazvati menstruaciju i eventualno pucanje ciste (ili njeno smanjivanje), te da li je uredu da nastavim uzimati Qlairu 3.ci dan ciklusa iako se ona pije 1.dan. Kada bih ponovo mogla uraditi test na trudnocu (urin) pošto sam imala sporni odnos 24.05. da bih bila sigurna da nisam trudna?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.06.2013. 19:55

Poštovana, ne radi se o trudnoći. Cista nije velika ali ista prijeći nastup menstruacije.
Može narasti i u jednom ciklusu.
Terapija je odlična. Nakon menstruacije sugeriram kontrolni uzv pregled.

tontabubili

26.06.2013. 23:30

Postovani!18.05.primljena ssm na ginekoloski odjel zbog jakoh bolova u trbuhu....napravljen mi je ultrazvuk i nalaz mi je sljedeci:uteri uredne vel,endometrij 4 mm,l.o.43x27mm s ukljucenjem mjesane transparencije 2x3 cm d.o3x2 cm ureddne grade,srp slobodne tekucine 3x2 cm....pila sam triquilar....s obzirom da nisam zeljela ostat u bolnica pustena sam na kucnu njegu....u ponedjeljak se javim svom doktoru da mi otvori bolovanje kad tamo sok....drugi dan me vrati na posao....u bolnici mi je savjetovano strogo mirovanje i prestanak triquilara....dva mjeseca od 16 dana dva puta po 1 tablete duphostona....nakon toga ceilest....fanas sam na svoju ruku otisla na vaginalni ultrazvuk sad je sve uredu.....za kontacepciju mi prepisao yaz.....zanima me hoce li se cista ponovo pojaviti jer je nadena bila pred 10 god.a na zadnjem ginekoloskom pregledu u 2 mjesecu nije je bilo....hoce li mi to smetati ako se odlucim na dijete....dva poroda sam imal i jedan mrtvi plod u 18 tjednu trudnoce

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.06.2013. 10:20

Vjerovatno se neće vratiti ako ćete uzimati kontraceptive.

penzička

27.06.2013. 15:40

Poštovani dr Šakoronja, evo mene opet s pitanjem. Oprostite da vas gnjavim, ali i moj kirurg i onkolog i liječnica u domu zdravlja su na g.o., a ja sam premrla od straha. Vjerujem da imate uvid u moja prijašnja pitanja, ne želim se ponavljati. Ukratko laporaskopski su odstranjena oba jajnika i dijagnoza borderline tumor. Sve je prošlo u savršenom redu, oporavak super, nikakvih problema i bez daljnje terapije. Prva kontrola 04.06. sve u redu, za iduću naručena u 09. mjesecu. Sve bi bilo super ali ja sam danas lagano prokrvarila. Napominjem da nisam krvarila niti kapi ni nakon operacije pa sve do danas, eto nakon dva i pol mjeseca sad ovo. Umirem od straha, šta da radim? Podsjećam da mi je 59 godina, nisam sigurna da je to bitno, ali evo. Markeri su prije 15 dana na prvoj kontroli bili u redu. Oprostite malo sam zbrkana, jako sam uplašena. Unaprijed hvala na odgovoru

penzička

27.06.2013. 17:10

Oprostite evo mene još jednom. To krvarenje nije veliko, tj nije mi ni uložak potreban, tek toliko da je umazalo gaćice. I to samo odjednom, i evo više ništa nema. Šta se to dešava, da odem na hitnu? Ili radim paniku u "avionu" happy). O Bože al sam naporna. Vaši savjeti su mi puno pomogli i beskrajno vam hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.06.2013. 22:35

Poštovana, nije panika ali otiđite na pregled ovih dana da se ustvrdi od čega je.
Mislim da nije povezano direktno s osnovnom stvari.

sabina1003

07.07.2013. 12:35

Pozdrav. Ako mi mozete odg uvezi ciste na l jajniku. Imam 23 god, i prva mi je trudnoca, nista abortusa, ni pobacaja... Prije trudnoce mi je bila vodena cista 4.7 mm (skoro 5 cm) te mi je dr rekao ako bude rasla da ce se morati operisati. Medjutim sledecim UZV mi je ustanovio trudnocu od 7 nedjelja te sam vadila nalaz CA-125 vise put. Prvi je bio 121 (prepisao mi je Dabroston tablete) koje sam pila do 22 nedjelje trudnoce te se nalaz CA-125 poboljsavao (opadao je sa 121 na 78 te 48 i zadnji su bili u normali oko 31, te samim tim cista se smanjivala isto, opala je sa 4.7 mm na 3,6 mm.
Sad me zanima vase misljenje posle 22 nedjelje ne pijem vise Dabroston i CA-125 mi porastao na 38 (kaze dr nije strasno samo preko 100 je opastan po bebu)
i cista isto narasla za 1 cm cijeli (znaci vratila se u prvobitno stanje4,6 mm) cim sam prestala pit dabroston, a on mi nista ne prepisuje-nikakav lijek drugi. Da li smeta sta bebi inace sam sad u 30 nedjelji trudnoce i da li bi trebao koji drugi lijek mi prepisati ako mi mozete odg...poz

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.07.2013. 18:00

Cista navedene veličine ne bi trebala smetati djetetu.
Međutim ako naraste može smetati vaginalnom porodu jer može doći ispred vodeće česti djeteta pa bi tada bilo potrebno napraviti carski rez.
Svakako savjetujem daljnje redovite kontrole i nadzor ciste.

sabina1003

07.07.2013. 23:20

Veliko vam hvala na odg...samo jos da vas pitam da li postoji dr lijek osim dabrostona da se nastavi pit tokom trudnoce da cista dalje ne raste, posto znam da se dabroston pije samo do 20-te nedjelje trudnoce... hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.07.2013. 09:45

Ne postoji. Nema koristi uzimati više nikakve lijekove zbog ciste.

wpolo

08.07.2013. 17:10

poštovanje, molim vas ako mi možete odgovoriti, imam 30god i dva poroda, prije godinu i tri mjeseca stavila sam Mirenu nisam imala nikakvih nuspojava i redovne menstruacije, oskudnije ali su redovno dolazile...na redovnom pregledu dva dana nakon završetka menstruacije na lijevom jajniku mi je uočena vodena cista bistrog sadržaja veličine 42x52,1mm, doktorica je rekla da dođem na kontrolu za mjesec dana (nisam dobila nikakvu terapiju), te da ukoliko cista ne pukne će biti potrebno napraviti laparoskopiju, ponekad osjetim težinu u donjem dijelu trbuha i neugodu prilikom odnosa ali nije ništa nepodnošljivo...zanima me da li sam treballa dobiti kakvu terapiju i jeli operativni zahvat jedina opcija, te da li je cista nastala od mirene?? prije nikada nisam imala problema uvijek je sve bilo uredno, hvala unaprijed na odgovoru.

Nazad
1 ... 13 14 15 16 17 18 ... 41
Naprijed