Visoki krvni tlak u trudnoći povezan s dugotrajnim srčanim problemima


Visoki krvni tlak u trudnoći povezan s dugotrajnim srčanim problemima

Žene koje dožive skokove krvnog tlaka dok su trudne, također se mogu suočiti s većim srčanim rizicima godinama kasnije, pokazuje novo istraživanje.

Ti hipertenzivni poremećaji trudnoće (HDP) - stanja kao što su preeklampsija, eklampsija i gestacijska hipertenzija - mogu čak imati veću ulogu u određenim srčanim rizicima od uobičajenog visokog krvnog tlaka.

Smatra se da ova otkriće naglašava važnost prepoznavanja hipertenzivnih poremećaja trudnoće kao važnog faktora rizika za ove buduće probleme.

Valja spomenuti, da su prethodne studije pokazale da hipertenzivni poremećaji trudnoće deset puta povećavaju izglede za kronični visoki krvni tlak.

Ovo istraživanje pokazalo je, da ako je žena doživjela hipertenzivni poremećaj tijekom trudnoće, mnogo je vjerojatnije da će imati strukturne abnormalnosti u lijevoj klijetci, u usporedbi sa ženama bez takve povijesti. Inače, abnormalnosti u lijevoj klijetki u visokoj su korelaciji s povišenim izgledima za zatajivanje srca, srčanu bolest i iznenadnu srčanu smrt.

Izvor:
Hypertension