Pacijenti s atopijskim dermatitisom ili astmom izloženi većem riziku od razvoja osteoartritisa


Pacijenti s atopijskim dermatitisom ili astmom izloženi većem riziku od razvoja osteoartritisa

Rezultati nove studije pokazali su da pacijenti s atopijskim dermatitisom ili astmom imaju povećan rizik od razvoja osteoartritisa (OA). Osteoartritis je uobičajena kronična bolest koja dovodi do invaliditeta za koju postoji nekoliko učinkovitih tretmana. Sve više dokaza sugerira da aktivacija mastocita i alergijski putevi mogu imati ključnu ulogu u patogenezi osteoartritisa.

Ova studija pokazuje povezanost između atopijske bolesti i razvoja osteoartritisa, stoga se smatra da pacijenti mogu imati koristi od upotrebe tretmana koji inhibiraju mastocite i alergijske citokine za liječenje ili prevenciju osteoartritisa.

Inače, osteoartritis je najčešći oblik artritisa, s doživotnim rizikom od razvoja simptomatskog osteoartritisa koljena od čak 44,7%. Osteoartritis je povezan sa značajnim morbiditeto, naime, on je jedan od glavnih doprinositelja globalnom broju godina proživljenih s invaliditetom i glavni uzrok invaliditeta donjih ekstremiteta u starijih odraslih osoba. Unatoč visokoj prevalenciji, značajnom ekonomskom teretu i iscrpljujućem učinku osteoartritisa, trenutni terapijski arsenal ograničen je i usredotočen je na upravljanje simptomima. Do danas ne postoje učinkoviti lijekovi za modificiranje bolesti koji zaustavljaju, usporavaju ili preokreću napredovanje osteoartritisa.

Izvor:
Annals of Rheumatic Disease