Transplantacija matičnih stanica učinkovita za osteoartritis koljena


Transplantacija matičnih stanica učinkovita za osteoartritis koljena

Analiza 16 studija pokazala je, da je transplantacija matičnih stanica učinkovit tretman za osteoartritis koljena (KOA), s različitim matičnim stanicama učinkovitima za ublažavanje boli i vraćanje funkcije.

Naime, pokazalo se, da je od trećeg mjeseca nadalje liječenje matičnim stanicama pokazalo značajno smanjenje rezultata na vizualnoj analognoj ljestvici. U različitim postoperativnim mjesecima, najznačajnije ublažavanje boli došlo je od matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva i iz pupkovine. Bolje ublažavanje boli uočeno je za autologno tkivo u odnosu na alogeno tkivo. Međutim, nije primijećeno povećanje u ublažavanju boli za autologne u odnosu na alogene matične stanice koštane srži.

Također, nije primijećen učinak kombinirane terapije (hijaluronska kiselina i/ili plazma bogata trombocitima). Najučinkovitiji oporavak funkcije zgloba koljena uočen je za autologne matične stanice dobivene iz masnog tkiva. 

Smatra se, da ovi rezultati ukazuju na veliki potencijal terapije mezenhimalnih stromalnih stanica u liječenju osteoartritisa koljena.

Izvor:
Journal of Orthopaedic Research