Shistosomoza


Shistosomoza je parazitarna bolest koju prenose puževi u kojima živi parazit shisostoma u slatkoj vodi, koji pak otpuštaju veliku količinu ličinki koje plutaju u toj vodi, a one mogu ući kroz neoštećenu kožu u ljudsko tijelo.

Svako kupanje u zaraženoj slatkoj vodi (rijeke i jezera) u područjima gdje ima te bolesti može biti opasno. Bolest je raširena u tropskim i suptropskim područjima i pojavljuje se u gotovo 50% lokalnog stanovništva

Rizik za putnike je izrazit ako putuju u područja gdje je bolest endemska i ako se kupaju u slatkim vodama.

Bolest se manifestira 2 - 12 tjedana nakon kupanja i kontakta sa zaraženom vodom, simptomi akutne faze su osip, povišena temperatura, gubitak apetita i težine, bolovi u trbuhu, slabost, glavobolja, proljev i povraćanje i mučnina, dok se u kroničnoj fazi javljaju krvavi proljevi i hematurija (krv u mokraći). Parazit živi u venskim spletovima mokraćnog mjehura i male zdjelice, a može doprijeti do crijeva, jetre, pluća, središnjeg živčanog sustava. Dokazuje se nalazom jajašaca u stolici ili urinu.

Ne postoji cjepivo ni druga vrsta prevencije osim izbjegavanja kupanja u zaraženim vodama; s obzirom na to da se zaražena voda ne razlikuje od nezaražene, u tim područjima nije preporučljivo kupanje osim u moru ili bazenu.

Svi koji su se kupali trebali bi se po povratku s puta testirati i po potrebi dobiti terapiju koja postoji za tu bolest prije nego što postane kronična.

Rasprostranjenost shistosomoze

shistosomoza

Zadnja izmjena: 13.12.2010.