Karibi


karibi
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u karipske zemlje pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju, ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Trbušni tifus –Uglavnom ste u opasnosti ako posjećujete zemlje u razvoju. Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s onečišćenošću vode i hrane koja se prodaje na ulicama.
  • Žuta groznica – cijepljenje je potrebno za putnike u Trinidad i Tobago
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Bolesti na Karibima (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Svi putnici na Haiti i u Dominikansku Republiku u riziku su od dobivanja malarije i moraju uzimati antimalarične lijekove te se također zaštititi repelentima od uboda komaraca. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Žuta groznica

Prije ulaska u Trinidad i Tobago potrebno se cijepiti protiv žute groznice.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetre (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu). U toj regiji pojavljuje se i shistosomoza a možete se zaraziti ako jedete nekuhane puževe.

Ostale bolesti

Denga groznica je raširena bolest u regiji i prenose je komarci. Svakako se zaštitite repelentima od uboda insekata jer su oni dobra prevencija. Kožna bolest Larval Migrans je rizik za turiste koji se sunčaju na plažama, a također se može naći i leptospiroza. Antraks se pojavljuje na Haitiju. Limfatična filarioza javlja se na Haitiju i u Dominikanskoj Republici, kožna lišmenioza u Dominikanskoj Republici, tuberkuloza i HIV na Haitiju, a hepatitis B na Haitiju i u Dominikanskoj Republici. Opasnost je za putnike i otrovanje toksičnom ribom.

Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića s uličnih štandova jer je vrlo moguće da su zagađeni.

trznica

Zadnja izmjena: 14.12.2010.