Home / Centri A-Z / Rak anusa

Rak anusa

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Rak anusa

Što je rak anusa?

Rak anusa je karcinom koji nastaje u analnom kanalu, završnom dijelu probavne cijevi, dugom 4 cm, ili oko samog anusa, završnog otvora probavne cijevi, kroz kojeg stolica napušta tijelo.

Analni karcinom čini oko 1 do 2 posto svih karcinoma probavnog trakta. Smatra se da će 1 od 600 osoba tijekom života oboljeti od raka anusa. Žene češće oboljevaju od raka anusa, naime čine 2/3 oboljelih.

Više od 85 posto karcinoma anusa  je skvamoznog porijekla, a 5 posto karcinoma čine adenokarcinomi. Ostali tumori anusa su melanomi, limfomi i sarkomi.

Kao i kod drugih karcinoma, što se karcinom otkrije ranije, to je uspješnost liječenja bolja.

Povezano s rakom anusa

Određivanje genskog profila tumora pomaže liječnicima da točnije dijagnosticiraju subtipove tumora, predvide njihovo ponašanje te im olakšava izbor ciljane terapije. U biti, ako znamo koji su geni promijenjeni u nekom tipu tumora, možemo dati lijek koji specifično blokira posljedice genskih promjena (npr. promijenjene signalne putove) i tako liječimo terapijom koja ima veću vjerojatnost da će biti učinkovita i uz manju vjerojatnost da će se izazvati ozbiljnije nuspojave. 

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje