Estetska kirurgija nosa


Estetska kirurgija nosa

Estetske operacije nosa ubrajamo u najelegantnije, najsofisticiranije i za estetskog kirurga najzahtijevnije estetske operacije.

Iako sama operacija traje svega 30 do 60 minuta , iza nje (da bi se uspješno obavila) stoji niz godina rada estetskog kirurga i poznavanje velikog broja kirurških metoda, kako bi se za dati slučaj mogla odabrati najprikladnija. Oslonivši se na svoje 20-togodišnje iskustvo odgovorno mogu reći da se gotovo svaki estetski nesavršeni nos kirurškom intervencijom može uljepšati, pa čak i u onim slučajevima kada prethodna kirurška intervencija nije uspjela.

Nos je najuočljivija determinanta ljudskog lica i kao takav bitno doprinosi skladu lica kao cijeline. Nije zato neobično da osobe, koje nemaju lijep i pravilan nos radi toga pate. Svjesne su da je taj njihov estetski nedostatak vrlo uočnljiv. Osjetljive osobe često su psihički zakočene zbog ovog nedostatka, te zato u profesionalnom i privatnom životu nisu u stanju polučiti rezultate u skladu sa svojim sposobnostima.

Ankete provedene kod pacijenata nakon uspješne korekcije nosa ukazuju da se ti, najčešće mladi ljudi, nakon ovog zahvata osjećaju sigurniji i poduzetniji, te uspješnije rješavaju sve životne probleme. "Ništa više nije kao prije. Imam osjećaj da me ljudi slušaju i uvažavaju. "- rekla mi je jedna mlada pacijentica došavši na kontrolni pregled 3 mjeseca nakon estetske korekcije nosa. Pacijentica je nakon operacije zadobila sigurnost i samopouzdanje.

Lijepa forma nosa se očituje u njegovoj veličini tj. proporciji prema licu; pravilnoj gornjoj liniji; fino oblikovanim nosnicama: te u optimalnoj širini (uzak nos je uvijek ljepši).

Uspjeh estetske operacije nosa ovisi o mnogim faktorima. Na prvom mjestu je vještina kirurga. Neobično važan faktor su i anatomske posebnosti kože i potkožnih struktura; način zarastanja i reakcija pacijenta na operaciju. Nadalje, uspjeh ovisi o preoperativnoj konzultaciji i pregledu pacijenta, gdje se precizno utvrde želje pacijenta, koje se moraju uskladiti s operativnim mogućnostima (koje su diktirane anatomskim posebnostima pacijenta). Slika 1 i 2 - pacijentica prije i poslije operativnog zahvata.

 

sl9

 

Tijek estetske operacije nosa 

Operativnom zahvatu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi i EKG . Uoči operativnog zahvata pacijent se fotografira. To je uobičajeno prije svih zahvata estetske kirurgije.

Sam kirurški zahvat je za pacijenta potpuno bezbolan zahvaljujući suvremenim sredstvima anestezije. Operacija traje 30 do 60 minuta. Na vanjskoj strani nosa ne ostaju nikakvi vidljivi ožiljci (prema kirurškoj tehnici koju koristim). Tokom operativnog zahvata nosa kost se preoblikuje posebnim kirurškim instrumentima. Najčešće se smanjuje , no može se i povećati. Cjelokupni operativni zahvat se obavlja s unutrašnje strane nosa. Kada se postigne optimalna veličina, oblik i linija nosa, na nos se stavlja metalni kalup. On ostaje na nosu 7 dana, koliko traje zarastanje svih nosnih struktura. Prva 3 dana nakon operacije pacijent ima tampone u nosu, koji sprečavaju krvarenje i podržavaju novu formu nosa s unutrašnje strane.

Istovremeno s estetskom korekcijom nosa, ukoliko je potrebno može se izvesti i funkcionalna korekcija, tj. operativno ispravljanje devijacije septuma.

Zadnja izmjena: 31.08.2019.