anakinra


Farmakoterapijska skupina:

Imunosupresivi, inhibitori interleukina

Tvorničko ime registrirano u RH:

Kineret

Terapijske indikacije:

Anakinra je lijek koji se koristi za liječenje:

  • znakova i simptoma reumatoidnog artritisa (bolesti imunosnog sustava koja uzrokuje upalu zglobova) u odraslih osoba. Primjenjuje se u kombinaciji s metotreksatom (lijekom za ublažavanje upale) kod bolesnika kod kojih nije zabilježen adekvatan odgovor na monoterapiju metotreksatom.
  • periodičnih sindroma povezanih s kriopirinom (CAPS). CAPS je primjer skupine ponavljajućih upalnih bolesti koje se nazivaju sindromi periodične vrućice. Bolesnici oboljeli od CAPS-a imaju mutaciju gena koji proizvodi protein kriopirin, koji ga čini pretjerano aktivnim i uzrokuje upalu u mnogim dijelovima tijela, sa simptomima kao što su vrućica, osip, bol u zglobovima i umor. Mogu nastupiti i ozbiljna oštećenja poput gluhoće i gubitka vida.
  • obiteljske mediteranske groznice, drugi nasljedni sindrom periodične vrućice, koji uzrokuje ponavljajuće navale vrućice, upalu i bol koji zahvaćaju razne dijelove tijela, uključujući abdomen (trbuh), zglobove i prsište. Može se povezati s nakupljanjem štetnih proteinskih nakupina (amiloidoze) u organima kao što su bubrezi. Anakinra bi se, prema potrebi, trebala davati s drugim lijekom, kolhicinom.
  • Stillove bolesti, odnosno bolesti koja uzrokuje upalu zglobova te osip i vrućicu.