Agresivna terapija pomaže kod raka prostate u početnom stadiju


Agresivna terapija pomaže kod raka prostate u početnom stadiju

Rezultati nove studije pokazali su da kod muškaraca koji su mlađi od 65 godina, a imaju rak prostate u početnom stadiju, uklanjenje prostate može smanjiti rizik od smrti. 

Inače danas oboljeli od raka prostate imaju velik izbor različitih terapija za liječenje raka prostate, uz kirurški zahvat, primjenjuju se još hormonska terapija, kemoterapija i terapija zračenjem.

Odgađanje radikalne terapije primjenjuje se kod muškaraca za koje se ne očekuje da će umrijeti te da se izbjegnu neželjene nuspojave povezane s liječenjem raka prostate poput inkontinencije i erekcijske disfunkcije (kod kirurškog zahvata), erekcijske disfunkcije i sekundarnog karcinoma (kod terapije zračenjem), mučnine, ginekomastije i problema s jetrom (kod hormonske terapije) te slabosti, gubitka kose i zadržavanja tekućine (kod kemoterapije).

Jednako tako pokazalo se da u usporedbi s muškarcima kod kojih se rak prostate nije proširo izvan prostate, muškaraci kod kojih se rak prostate proširio izvan prostate, imaju sedam puta veći rizik od smrti iako im je prostata u potpunosti odstranjena. 

Izvor:
New England Journal of Medicine