Anemija povećava rizik od smrti od moždanog udara


Anemija povećava rizik od smrti od moždanog udara

Osobe koje su preživjele moždani udar, a pate i od anemije, izložene su 1,5 do 2 puta većem riziku da će umrijeti u roku od godinu dana, ukazuje analiza 20 studija u kojima je sudjelovalo gotovo 30.000 pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar.

Naravno, treba reći da ne postoji jasan dokaz da će liječenje anemije spriječiti novi moždani udar, no kao i kod mnogih drugih stanja, trebalo bi istražiti što je uzrok anemije te ga po mogućnosti liječiti.

Inače, anemija je česta u osoba koje su imale moždani udar. Ova analiza je pokazala da je oko 25 posto pacijenata s moždanim udarom bilo anemično. Jednako tako, treba istaknuti da osobe starije životne dobi također često imaju anemiju ili sniženu razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik po cijelom tijelu.

Zanimljivo je da su pacijenti koji su unutar mjesec dana od moždanog udara imali povišenu razinu hemoglobina također imali veći rizik od smrti.

Smatra se da bi liječnici trebali biti svjesni ove činjenice te bi trebali više pozornosti posvetiti pacijentima koji su preživjeli moždani udar, a pate i od anemije.

Izvor:
Journal of the American Heart Association