Antibiotici najprimjereniji za nekompliciranu akutnu upalu crvuljka


Antibiotici najprimjereniji za nekompliciranu akutnu upalu crvuljka

Analiza četiri studije pokazala je da je za bolesnike koji pate od nekomplicirane akutne upale crvuljka (apendicitis, "upala slijepog crijeva"), terapija antibioticima jednako dobra, kao i uklanjanje crvuljka (apendiksa).

Analizom se željelo utvrditi može li terapija antibioticima biti sigurna alternativa kirurškom zahvatu, koji je zlatni standard za apendicitis od 1889. godine.

Apendicitis je akutna upala crvuljka koja u pravilu izaziva abdominalnu bol, gubitak teka i osjetljivost abdomena na palpaciju. Dijagnoza se postavlja klinički, često poduprta CT-om ili ultrazvukom.

Primjena antibiotika nakon što je postavljena dijagnoza nekomplicirane akutne upale crvuljka, smanjiti će potrebu za većinom apendektomija (uklanjanje crvuljka) te smanjiti smrtnost bolesnika, ističu liječnici koji su sudjelovali u istraživanju. 

Terapija antibioticima također može skratiti duljinu boravka u bolnici.

Prema mišljenju liječnika od kada su na raspolaganju bolje dijagnostičke metode za dijagnosticiranje akutne upale crvuljka, trebalo bi usvojiti pristup "čekaj, promatraj i liječi" za bolesnike s nekompliciranim apendicitisom ili kada je dijagnoza nejasna. Kod takvih bolesnika, točna dijagnoza, a ne rana apendektomija, je ključna.

Naravno kod bolesnika koji imaju jasne znakove puknuća upaljenog crvuljka i razvoja apscesa ili peritonitisa (upale potrbušnice), rana apendektomija ostaje zlatni standard.

Izvor:
BMJ