Autistično ponašanje se razlikuje kod dječaka i djevojčica


Autistično ponašanje se razlikuje kod dječaka i djevojčica

Rezultati nove studije ukazuju da se ponavljajuće i restriktivno ponašanje koje je uobičajeno za autizam ne nalazi tako često kod djevojčica kao kod dječaka s autizmom. Jednako tako, uočeno je da postoje razlike u određenim dijelovima mozga između djevojčica i dječaka koji pokazuju navedeno ponašnje, te da je mozak djevojčica s autizmom drugačije strukturiran od mozga dječaka s autizmom.

Ovi rezultati otvaraju mogućnost da se kod djevojčica s manje istaknutim ponavljajućim i restriktivnim ponašanjem propusti dijagnosticirati autizam ili im bude pogrešno dijagnosticiran poremećaj socijalne komunikacije.

S druge strane, dječacima s izraženim ponavljajućim i restriktivnim ponašanjem može se krivo postaviti dijagnoza autizma, obzirom da navedeno ponašanje nije samo karakteristično za autizam nego i za druge neurorazvojne poremećaje.

Također, treba spomenuti da ovo otkriće može imati implikacije i po liječenje poremećaja autističnog spektra obzirom da postoji razlika u strukturi mozga među spolovima. Naime, liječenje djevojčica može biti fokusirano na izgradnju sposobnosti ponašanja koje podržavaju socijalnu interakciju i komunikaciju. Dok liječenje dječaka može biti usredotočeno na ponavljajuće i restriktivno ponašanje.

Izvor:
Molecular Autism