Bakterija u ustima može ubrzati rast raka debelog crijeva


Bakterija u ustima može ubrzati rast raka debelog crijeva

Bakterija koja se obično nalazi u ljudskim ustima može putovati do tumora debelog crijeva i čini se da ubrzava njegov rast, pokazuje novo istraživanje. Ovo bi otkriće moglo dovesti do novih uvida u borbu protiv raka debelog crijeva, koji svake godine ubije više od 52.000 Amerikanaca.

Pokazalo se, da se bakterija Fusobacterium nucleatum, i to podvrsta nazvana Fna C2, češće pojavljivala u uzorcima stolice pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva u usporedbi sa zdravim ljudima. Također, uočeno je, da pacijenti s kolorektalnim tumorima koji sadrže Fusobacterium nucleatum imaju loše preživljavanje i lošiju prognozu u usporedbi s pacijentima bez spomenutog mikroba.

Smatra se, da bi terapija i probir koji ciljaju ovu podskupinu unutar mikrobiote pomogli ljudima koji imaju veći rizik od agresivnijeg kolorektalnog raka.

Tijekom istraživanja, pokazalo se, da bakterije F. nucleatum koje koloniziraju usta imaju različite podvrste. No, samo podtip Fna C2 ima sposobnost putovanja od usta do želuca i zatim se širi u donjem dijelu gastrointestinalnog trakta, uključujući debelo crijevo. Na kraju je 50% testiranih tumora debelog crijeva pokazalo prisutnost Fna C2 podtipa F. nucleatum.

Izvor:
Fred Hutchinson Cancer Center