Besplatni pregledi usne šupljine za građanstvo


Besplatni pregledi usne šupljine za građanstvo

I ove godine, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s Klinikom za stomatologiju KBC-a zagreb i Hrvatskom društvom za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a, uključit će se u akciju te će se u petak 15. travnja 2016. na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5 od 9 do 12 sati vršiti besplatni pregledi za građanstvo. U navedenom vremenu građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti besplatan specijalistički pregled usne šupljine.

U akciju će se od ove godine uključiti i Stomatološka poliklinika Zagreb. Besplatni pregledi usne šupljine također će se održavati 15. travnja od 9 do 12 sati u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, Perkovčeva 3, 3. kat, odjel za bolesti usta, zuba i parodonta. Inače, aktivnost se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Od 10. do 16. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Cilj akcije je podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i raka vrata maternice.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Link na izvor