Biljna prehrana bogata hranjivim tvarima povezana sa zdravim srcem


Biljna prehrana bogata hranjivim tvarima povezana sa zdravim srcem

Mlađe odrasle osobe i žene u postmenopauzi koje su jele više zdravih biljnih namirnica bogatih hranjivim tvarima, a izbjegavale su nezdravu hranu, imale su manji rizik od kasnijie srčane bolesti, ukazuju rezultati dviju studija.

Valja spomenuti, da su ranija istraživanja pokazala da konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima biljnog podrijetla pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi, no nije bilo jasno može li to smanjiti i rizik od težih ishoda, poput srčanog udara.

Osim što smanjuje rizik od srčane bolesti, biljna prehrana također smanjuje rizik i od razvoja dijabetesa.

Smatra se, da bi ljudi trebali hranjivu biljnu hranu učiniti središnjim dijelom svoje prehrane, dodajući s vremena na vrijeme male količine nemasnog mesa, ribe, plodova mora i mliječnih proizvoda.

Izvor:
Journal of the American Heart Association