Bol nakon srčanog udara može predvidjeti dugoročno preživljavanje


Bol nakon srčanog udara može predvidjeti dugoročno preživljavanje

Osjeća li pacijent bol godinu dana nakon srčanog udara - i to ne nužno bol u srcu - može predvidjeti dugoročno preživljavanje osobe, ukazuje nova studija. Smatra se, da je to povezano s većom vjerojatnošću smrti u sljedećih osam godina.

Pacijenti koji su imali umjerenu bol imali su 35% veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka u odnosu na one bez boli tijekom razdoblja istraživanja od 8,5 godina. Oni s ekstremnom boli imali su dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom razdoblja istraživanja, u usporedbi s onima koji su preživjeli srčani udar te nisu imali bol.

Nakon srčanog udara važno je procijeniti i prepoznati bol kao važan čimbenik rizika za buduću smrtnost. Osim toga, jaka bol može biti potencijalna prepreka rehabilitaciji i sudjelovanju u važnim aktivnostima za zaštitu srca kao što je redovita tjelovježba. Naime, smanjena ili manjkava tjelesna aktivnost zauzvrat povećava rizik.

Za pacijente s bolovima od posebne je važnosti smanjiti druge čimbenike rizika, poput pušenja, visokog krvnog tlaka i visoke razine kolesterola.

Izvor:
Journal of the American Heart Association