Bol pri snošaju javlja se u svake desete žene


Bol pri snošaju javlja se u svake desete žene

Britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 7.000 seksualno aktivnih žena u dobi od 16 do 74 godine, pokazalo je da se u gotovo jedne od deset Britanki javlja bol pri snošaju. Jednako tako, pokazalo se da je navedeni medicinski problem znan kao dispaurenija, uobičajen, te da se javlja u žena svih dobnih skupina.

Zanimljivo je da se bol pri snošaju najčešće javlja u žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama te u djevojaka u dobi od 16 do 24 godine.

Također, treba spomenuti da je bol pri snošaju jako povezan s drugim seksualnim problemima, uključujući suhoću rodnice (vagine), osjećaj tjeskobe tijekom spolnog odnosa i nedostatka spolnog užitka.

Svakako treba imati na umu da u slučaju pojave boli pri snošaju postoje terapije koje mogu pomoći u rješavanju navedenog problema. Naravno, ne treba zaboraviti da razni fizički, psihički i emocionalni čimbenici mogu uzrokovati bol tijekom snošaja, što i nije tako jednostavno za liječenje. Isto tako, valja znati da bol pri snošaju može biti posljedica spolno prenosivih bolesti, endometrioze i fibroida (mioma).

U nekih žena može doći do izbjegavanja spolnih odnosa zbog straha od boli, a u drugih može doći do razvoja još jedne komplikacije, vaginizma.

Izvor:
BJOG