Poremećaji spolne želje


Poremećaji spolne želje

Poremećaj sa smanjenjem spolne želje

Za poremećaj sa smanjenjem spolne želje karakterističan je manjak ili nedostatak seksualnih maštanja i želje za seksualnom aktivnošću. Može biti opći, koji uključuje sve oblike spolnog izražaja, ili situacijski i ograničen na jednog partnera ili posebne seksualne aktivnosti (npr. snošaj, ali ne i samozadovoljavanje). Pomanjkanje spolne želje može biti primarna smetnja ili može biti posljedica emotivnog poremećaja prouzročenog teškoćama u uzbuđivanju ili orgazmu.

Dob počeka za razvoj ovog poremećaja je pubertet. Češće se poremećaj razvija u odrasloj dobi, nakon razdoblja odgovarajućeg seksualnog zanimanja, nakon psihološkog poremećaja, stresnog životnog događaja ili međuljudskih teškoća. Može biti trajan ili povremen, u ovisnosti i o psihološkim čimbenicima. Ponavljajući obrazac gubitka spolne želje zbiva se u osoba s problemima u vezi s intimnošću i vezivanju za druge.

Averzivni seksualni poremećaj

Averzivni seksualni poremećaj karakteriziraju odbojnost i aktivno izbjegavanje genitalnog spolnog kontakta s partnerom. Osoba se tuži na napetost, strah ili gađenje kada je suočena s mogućnošću spolnog odnosa s partnerom. Odbojnost prema seksualnom kontaktu može se odnositi na određene aspekte seksualnog iskustva (npr. vaginalno prodiranje), a neke osobe mogu doživjeti opću odbojnost prema svim seksualnim podražajima, uključujući ljubljenje i dodirivanje. Neke osobe s teškim poremećajem mogu doživjeti panične napade sa snažnom napetošću, osjećajem užasa, nesvjesticom, vrtoglavicom i sl.. Osobe mogu izbjegavati seksualne situacije i moguće seksualne partnere prikrivenim strategijama (odlazeći rano na spavanje, opterećujući se poslom, društvenim obavezama i sl.).

"

Prikaz slučaja

Muškarac 33 godine, inženjer sa završenom višom školom, oženjen, otac dvoje djece, nekoliko godina ima pomanjkanje seksualne želje u odnosu na svoju suprugu. U braku su 10 godina, supruga je direktorica u banci, uspješnija u karijeri od supruga.

Prije braka i prvih godina u braku njihovo seksualno funkcioniranje bilo je zadovoljavajuće, no onda se pojavljuje s njegove strane nedostatak seksualne želje u odnosu sa suprugu, izbjegava odnose s njome, žali se da je umoran, često radi do kasno u svojoj tvrtci, opravdava se opterećenošću na poslu.

S druge strane osjeća uzbuđenje kada vidi zgodnu ženu koja prolazi na ulici, a nekoliko puta tjedno se samozadovoljava kada nema supruge kod kuće. Uz problem na planu seksualnog funkcioniranja već duže vremena između supružnika prisutno je nerazumijevanje, gubitak komunikacije, neslaganje oko mnogih stvari u vezi vođenja kućanstva, brige oko djece, što često završava svađom.

"

Tekst priredila:
Doc. dr. sc. Lana Mužinić, dr. med.

Zadnja izmjena: 23.08.2019.