Kako se zaljubiti?


Kako se zaljubiti?

Ponekad se pitamo da li je moguće kontrolirati proces zaljubljivanja. Prvi odgovor kojeg se sjetimo je ne. Možda nismo sposobni svjesno izabrati u koga ćemo se zaljubiti ali možemo svjesno nešto poduzeti. Mislimo da ljubav ne bira, ali ipak postoji vrlo velika mogućnost da predvidimo u koga ćemo se zaljubiti.

Jedna od teorija je da se svaka osoba koju zaželite može zaljubiti u vas. Stara izreka je da ljubav ide kroz želudac, budite ljubazni prema nekome i pridobit ćete ga. Ipak jedni od sigurnijih načina su flert, zavođenje i šarm. Prema onome u kog ste se odlučili zaljubiti ponašajte se kao da se već odavno razumijete. Prilagodite način govora, ponašanje i pokrete prema osobi kao da ste već u vezi i ona će shvatiti poruku. Ponašajte se kao da ste već oboje zaljubljeni, i prije nego što shvatite stvarno će tako i biti. Sve dobro isplanirajte. Isplanirajte susret, razgovarajte o njezinoj najdražoj hrani, glazbi, filmovima, naručite omiljeno piće, ali pazite da se sve ne odvija prebrzo ili presporo, jer će tada sve propasti. Tako je polagano možete odvesti od prvog susreta do ozbiljne veze a da nikada ne shvati da je sve već unaprijed bilo isplanirano. Ipak, i u tome ima opasnosti. Može se dogoditi da na kraju budete s nekim tko zapravo nije za vas, ali vi to ne želite vjerovati, ili da on/ona nije zainteresiran/a za vas.

Jedno od rješenja je govor tijela. Govor tijela su sve geste, pokreti i položaji tijela kojima pokušavamo komunicirati s drugima isto kao i riječima. Znanstvenici i istraživači su otkrili preko milijun znakova i signala. Pri razgovoru samo 35 posto komunikacije ovisi o govornoj komunikaciji, ostalo je neverbalno. Jezik nam služi za razmjenu informacija, a neverbalna komunikacija je izvrstan način izražavanja osjećaja i stavova. Pri tjelesnoj komunikaciji vrlo je bitno paziti u kojoj zemlji i u kojoj kulturi se nalazimo, jer mnogi znakovi su u različitim kulturama vrlo različito shvaćeni. Možete kontrolirati naučene znakove i prilagođavati ih kulturnim razlikama, iako je vrlo teško mijenjati govor tijela. Iskustvo u govoru tijela može vam pomoći da poboljšate seksualni život, ali morate znati znakove muškaraca i žena kojima pokazuju da li vas prihvaćaju ili ne. Društveni ili seksualni uspjeh bit će ako dobijete odgovor na isti način, a i uštedjet ćete vrijeme.

Prosječan muškarac će kad primijeti osobu koja ga privlači stati uspravno, uvući trbuh i napeti mišiće na licu. Vjerojatno će popravljati kravatu, proći rukom kroz kosu i pogledati na sat. Pokazivat će "znakove zainteresiranosti" okrećući se prema izabranici, pogledavajući je i zadržavajući pogled na određenim dijelovima tijela. Ako to propustite dolaze na red "vidljiviji" znakovi. Stavit će ruku na pojas ili na kukove i tako stajati i gledati u vas, ili će sjesti, raširiti noge i tako vas neometano promatrati. Muškarci moraju znati da ako vide izazovno odjevenu ženu da to može značiti da samo prati najnoviju modu i ništa više. Tim saznanjem će si uštedjeti mnogo vremena i truda.

Žene također imaju svoj način zavođenja znakovima. Žene to najčešće koriste da bi bile čašćene pićem ili iz razonode, rijetko je u pitanju nešto više. Neki od najčešćih znakova su zabacivanje kose s lica, sramežljivi pogledi u kombinaciji s naglim pogledom u pod, poluotvorena usta i vlažne usnice i na kraju zavodljivo ispuhivanje dima cigarete. Ako sve to primijetite znajte da ju zanimate. Novija istraživanja govore da postoji nekoliko znakova koji ukazuju na seksualnu zainteresiranost. Jedan od njih je kad žena prekriži noge u smjeru onoga tko je zanima. To naravno ne mora uvijek imati takvo značenje. Jedan od signala koji se ne može odglumiti je onaj koji se da očima, zato ako želite znati što je istina pogledajte u oči. Još jedan od znakova zavođenja je način šminkanja. Sva kozmetika može biti zavodnička. Da bi se postigao efekt zavodnice potrebno je naglasiti mjesta seksualnog uzbuđenja. Najjednostavnije je da se pogledate u ogledalo kad ste uzbuđeni i da slijedeći put naglasite ta mjesta, po mogućnosti na cijelom tijelu. Taj savjet vrijedi i za muškarce.

Muškarci i žene su se promijenili. Žene su samostalne i imaju mogućnost biranja, a muškarci više nemaju ulogu hranitelja i zaštitnika. Bez obzira na te promjene pripadnicima oba spola još uvijek odgovara ona staromodna nježnost i romantika koja vjerojatno nikad neće ni izaći iz mode. Jedna od novijih promjena je i to da je sve teže pronaći partnera. Ono što je izašlo iz mode su druženja na kojima je bilo moguće upoznavati ljude kroz razgovor. Zamijenili su ih bučni disco klubovi i kafići u kojima odluka mora biti brza, jer prilike za bolje upoznavanje nema. Ipak nije problem samo u okolini, već je i u nama samima. Mnogi od nas imaju ideje i uvjerenja koja su neprovediva u stvarnosti. To je posljedica raznih članaka i emisija u kojima se savjetuje kako naći idealnog partnera i kako se idealan partner ponaša, što je u stvarnosti gotovo nemoguće.

Panika, strah i sustezanje su tri stvari koje najviše prijete vezi. Panika počinje kad pod utjecajem medija i okoline shvatimo da smo s 20 godina stari, a da još nismo počeli živjeti. Nakon što se pomirimo s tom činjenicom, ne želimo započeti nikakvu vezu jer smo informirani da je naša buduća veza već unaprijed osuđena na propast, a tog se bojimo. Ako i uđemo u vezu tada počinje dvoumljenje oko nekih sasvim normalnih stvari u vezi, koje inače radimo u prolaznim avanturama. Jedan od načina pronalaženja partnera i upoznavanje kroz razgovor je preko interneta na tzv. chatu. Ipak, od poznatijih načina su agencije koje posreduju između partnera. Mnogi ljudi koriste se i mnogo jednostavnijim i direktnijim načinom - oglasom. Svi ti načini upoznavanja su prilično rizični jer nikad ne znate tko se krije iza savršenog opisa. Ako ste primijetili nekog privlačnog u svojoj blizini i želite ga osvojiti, sigurno se pitate kako. Šminka vam je savršena, govor tijela usavršen, izvrsno se osjećate, spremni ste, sad možete početi sa flertom. Flert je stvar signala i pažnje, ipak budite oprezni. Nikad se ne upuštajte u flert sa potpunim strancem ako nemate nekog poznatog u blizini. Isto tako i s prijateljima i znancima budite vrlo oprezni jer može doći do nesporazuma i uništenja prijateljstva. Ako ste se odlučili na flert, tada izbjegavajte bučna mjesta i mjesta gdje ima puno ljudi, npr. disco klub ili bučan kafić, iako i tamo možete uspjeti uz malo više truda.

Zadnja izmjena: 27.08.2019.