Poremećaji spolnog uzbuđivanja


Poremećaji spolnog uzbuđivanja

Poremećaj spolnog uzbuđivanja kod žena

Poremećaj spolnog uzbuđivanja kod žena karakterizira trajna ili ponavljajuća nesposobnost postizanja ili održavanja uzbuđenja do završetka seksualne aktivnosti, odgovarajućeg odgovora seksualne uzbuđenosti u obliku bubrenja i vlaženja. Osobe imaju vrlo malo ili nimalo subjektivnoga osjećaja spolnog uzbuđivanja. Poremećaj može dovesti do bolnoga snošaja, izbjegavanja snošaja i teškoća u bračnim ili seksualnim odnosima.

Poremećaj erekcije kod muškarca

Poremećaj erekcije kod muškarca karakterizira trajna ili ponavljajuća nesposobnost da se postigne, ili održi do kraja seksualne aktivnosti odgovarajuća erekcija. Neke osobe imaju smetnje erekcije od početka seksualne aktivnosti, drugi imaju od početka odgovarajuću erekciju, ali dolazi do gubitka nabreknuća pri pokušaju penetracije. Mnogi će se tužiti da imaju erekciju koja je dostatno čvrsta za penetraciju, no potom nestaje nabreknuće.

Neki muškarci doživljavaju erekciju jedino za vrijeme samozadovoljavanja ili u vrijeme buđenja. Ove poteškoće često su udružene sa seksualnom napetošću, strahom od neuspjeha, zabrinutošću oko seksualnog učinka i smanjenjem subjektivnoga osjećaja spolnoga uzbuđenja i ugode. Smetnje erekcije mogu raskinuti postojeće bračne ili seksualne veze, i mogu biti uzrokom nekonzumiranih brakova i neplodnosti.

Različiti oblici imaju različiti tijek. Malobrojni koji nisu nikad doživjeli dostatnu kvalitetnu erekciju da završe seksualnu aktivnost s partnerom obično imaju kroničan, primarni oblik poremećaja.

Situacijski oblici mogu spontano nestati u 15 do 30 posto slučajeva, mogu ovisiti o partneru ili o čvrstoći ili kvaliteti veze i oni su epizodni i često ponavljajući.

"

Prikaz slučaja

Muškarac u dobi od 54 godine, u braku 30 godina, zadovoljavajućeg seksualnog funkcioniranja do unazad dvije godine kada se javljaju smetnje sa erekcijom. Supruga i on imali su relativno dobre bračne odnose, a jedino čime je njihov brak opterećen je zahtjevan i stresan posao, te stalna posvećenost radu.

U samom tijeku seksualnog odnosa dolazi do erekcije, ali potom do njezinog izostanka, naročito kada započne sa penetracijom. Dešava se da tijekom masturbiranja može održati erekciju i doživjeti orgazam, ali tijekom seksualnog odnosa to nije moguće. Zbog svega toga nastoji izbjegavati odnose sa suprugom, što izaziva njezinu zabrinutost, a i negodovanje što kod njega dodatno povećava strah od neuspjeha kao i potrebu izbjegavanja seksualnih odnosa.

"

Tekst priredila:
Doc. dr. sc. Lana Mužinić, dr. med.

Zadnja izmjena: 23.08.2019.