Parafilije


Parafilije

Parafilije su grupa poremećaja kod kojih su seksualno privlačni neuobičajeni objekti, a seksualne aktivnosti neobične po svojoj prirodi, postoji devijacija u tome što je osobi privlačno. Ova privlačnost treba biti snažna i trajati barem šest mjeseci.

Bitna obilježja parafilija su ponavljajuća, snažna seksualna maštanja, seksualne potrebe ili ponašanja koja općenito sadrže: neljudske objekte, patnju ili ponižavanje osobe ili njezinog partnera, djecu ili druge osobe koje to ne žele, te da se javlja u razdoblju od najmanje šest mjeseci.

Ponašanje, seksualne potrebe ili maštanja uzrokuju značajne smetnje ili manjkavosti u socijalnom, radnom te u drugim važnim područjima djelovanja.

Parafilijske aktivnosti mogu se izvoditi sa partnerom koji to ne želi na način koji je za partnera štetan kao u seksualnom sadizmu ili pedofiliji. Te osobe mogu biti uhvaćene i zatvorene.

Parafilija uključuje egzibiconizam (izlaganje spolovila), fetišizam (uporaba neživih objekata), froterizam (dodirivanje ili trljanje o osobe koje to ne žele), pedofiliju (usmjerenost na pretpubertetsku djecu), seksualni mazohizam (ponižavanje ili patnja), transvestitski fetišizam (oblačenje odjeće drugoga spola) i voajerizam (promatranje seksualne aktivnosti drugoga).

Epidemiologija parafilija

Osobe sa parafilijom zastupljene su u malom postotku u populaciji, ali njihovo ponavljajuće ponašanje rezultira visokom frekvencijom te pojavnosti, odnosno veliki postotak populacije bio je žrtva osoba koja imaju parafiliju.

Može se reći da je među parafilijama najzastupljenija pedofilija. Prema epidemiološkim podacima 10 do 20% djece u populaciji bilo je zlostavljano do 18 godine. 20% odraslih žena bilo je žrtva osoba s ezgibicionizmom i voajerizmom.

Parafilije su češće zastupljene u muškaraca nego u žena. Fetišizam se gotovo uvijek javlja kod mušaraca. Više od 50% parafilija javlja se prije 18 godine. Pacijent sa parafilijom često ima nekoliko oblika parafilije u isto vrijeme ili u različitim periodima života. To se naročito odnosi na egzibicionizam, fetišizam, seksualni mazohizam, sadizam, transvestitski fetišizam, voajerizam i zoofiliju.

Vrste parafilija

Eksibicionizam

Egzibicionizam uključuje izlaganje spolovila nepoznatim ljudima. Ponekad se osoba samozadovoljava za vrijeme izlaganja (ili dok mašta o izlaganju). U nekim slučajevima, osoba je svjesna svoje želje da iznenadi i šokira promatrača. U drugim slučajevima osoba ima seksualno uzbuđujuća maštanja da će se promatrač seksualno uzbuditi. Početak je obično prije 18. godine života, premda se može javiti i kasnije.

"

Prikaz slučaja - Egzibicionizam

Muškarac, star 50 godina, neoženjen, bez stalnog zaposlenja, živi sam u obiteljskoj kući. Nikada nije uspostavio zrelu partnersku vezu, u više navrata masturbirao je na javnom mjestu što ga je jako uzbuđivalo. U kasnim večernjim satima često šeće po parkovima. Jednom prilikom prolazio je pored klupe gdje je sjedilo društvo od nekoliko djevojaka. Zaustavio se nekoliko metara dalje, skinuo hlače, izvadio spolovilo kao da će mokriti te je započeo s masturbiranjem. Djevojke su ga primijetile i počele su se smijati, on se okrenuo prema njima, držeći pri tome spolovilo u ruci te im je počeo dobacivati proste riječi. Pri tome činu osjetio je seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo.

"

Fetišizam

Fetišizam podrazumijeva uporaba neživih objekata (fetiša). Među češćim fetišnim objektima su žensko donje rublje, grudnjaci, cipele, čarape, čizme ili drugi dijelovi odjeće. Osoba s fetišizmom često se samozadovoljava dok drži, trlja ili miriše fetišni objekt i može tražiti seksualnog partnera da nosi te objekte za vrijeme snošaja. Često je fetiš nepohodan ili mu je osoba jako privržena zbog postizanja spolnog uzbuđenja, te u njegovoj odsutnosti može postajati smetnja erekcije u muškarca. Obično počinje u adolescenciiji, premda fetiš može dobiti posebno značenje ranije u djetinjstvu. Jednom kad se ustali fetišizam je sklon kroničnom tijeku.

Froterizam

Froterizam karakterizira dodirivanje i traljanje o osobe koje to ne žele. Takovo ponašanje obično se dešava u prepunim prostorima iz kojih osoba može lakše pobjeći. Osoba trlja svoje spolovilo o žrtvine bokove i stražnjicu ili miluje njezino spolovilo ili dojke svojom rukom. Ova parafilija obično počinje u adolescenciji. Učestalost je najveća između 15 i 25 godine života, nakon čega postupno opada.

"

Prikaz slučaja - Froterizam

Dvadesetdvogodišnji mladić, neoženjen, povremeno zaposlen na građevinskim poslovima, do sada nije imao pravi seksualni odnos sa djevojkama, niti je imao partnersku vezu. Povučen u sebe, ima malo prijatelja, s obitelji održava površne kontakte. Doživljava uzbuđenje dok je u blizini žena kada se vozi javnim prijevozom. Kada je gužva u tramvaju, dodiruje svojim tijelom dijelove tijela žena koje su mu privlačne, a povremeno rukom prelazi po njihovim bokovima i stražnjici. Često je zbog reakcija žena morao naprasno izići iz tramvaja i pobjeći. Kasnije bi u svom stanu maštao o događaju i pri tome se ponovo uzbudio, a zatim i često masturbirao.

"

Pedofilija

Pedofilija je seksualna aktivnost s pretpubertetskom djecom (obično starom 13 godina i mlađom). Osobe s pedofilijom moraju biti starije od 16 godina i barem pet godina starije od djeteta. Za osobe u kasnijoj adolescenciji nije određena jasna dobna granica, i mora se rabiti klinička prosudba, uzimajući u obzir i seksualnu zrelost djeteta i dobnu razliku.

Neke osobe više vole mušku djecu, drugi žensku, a neke uzbuđuju i muška i ženska. Pedofilija sa ženskim žrtvama češće se javlja od one sa muškim žrtvama. Neke osobe s pedofilijom privlače isključivo djeca dok druge ponekad privlače i odrasli. Osobe s pedofiljom koje zadovoljavaju svoje potrebe s djecom, mogu imati aktivnost ograničenu na razodijevanje i promatranje djece, izlaganja vlastitog tijela, samozadovoljavanje pred djecom ili dodirivanje spolovila i maženje djece. Drugi pak izvode felacio ili kunilingus na djeci ili uvlače u djetetovu rodnicu, usta ili anus svoje prste, strana tijela ili penis, rabeći pri tom različit stupanj sile. Ove aktivnosti obično se objašnjavaju izgovorima ili racionalizacijama da to ima obrazovnu vrijednost za dijete, da djetetu pruža seksualnu ugodu ili da je dijete bilo seksualno provokativno. Poremećaj obično započinje u adolescenciji, premda neke osobe s pedofilijom izjavljuju da ih djeca nisu uzbuđivala do srednje dobi. Tijek je obično kroničan, posebno u onih koje uzbuđuju muška djeca.

"

Prikaz slučaja - Pedofilija

Mušakarac u sedamdesetim godinama, u mirovini, udovac, koji živi u kući zajedno sa kćerkom, njezinim mužem i dvije unuke, u dobi od 5 i 9 godina, u nekoliko je navrata dok su se djevočice igrale sa još jednom djevojčicom iz susjedstva, starom 9 godina, a dok nije bilo drugih odraslih osoba u kući, dolazio u dječju sobu i škakljao ih po tijelu što je djevojčice zabavljalo. Jednom prilikom otišao je u toalet i vratio se u sobu spuštenih hlača tražeći da ga djevojčice diraju po spolovilu. Djevojčice su bile iznenađene i nisu to učinile što ga je razljutilo. Starija djevojčica je događaj ispričala majci, koja je potražila pomoć socijalne službe, a kasnije je pokrenut i kazneni postupak protiv njega. Tijekom razgovora doznaje se da je on svoju kćer dok je bila u dobi od 10 do 12 godina dirao po tijelu dok se kupala, tražio je da ga i ona gleda i dira po tijelu, a pritom se znao i samozadovoljavati. Strogo joj je zabranio da to kaže majci, što se ona nije niti usudila, tako da majka nikada nije saznala što se događalo između njih. Sa svojom suprugom imao je rijetke seksualne odnose, često su se svađali, a supruga je dosta izbivala iz kuće. Uglavnom je radila i skrbila za obitelj dok je on bio sklon alkoholiziranju, često verbalno agresivan, a nekoliko puta bili su pred brakorazvodom zbog neslaganja.

"

Seksualni mazohizam

Seksualni mazohizam podrazumijeva postupke u kojima osoba biva ponižavana, udarana, vezivana, ili na drugi način izvrgnuta patnji. Neke osobe proganjaju njihove mazohističke želje, koje se mogu javiti tijekom snošaja ili samozadovoljavanja, ali ih ne izvode, neki zadovoljavaju mazohističke seksualne potrebe sami na sebi (vežu sami sebe) ili ih zadovoljavaju partneri.

Seksualne aktivnosti koje uključuju partnera čine vezanje, vezanje očiju, gaženje, batinjanje, bičevanje, šibanje, električni šokovi, rezanje, ponižavanje, mokrenje, defeciranje, prisiljavanje na puzanje i lajanje, verbalno ponižavanje. Osobe mogu imati želju da ih se tretira kao bespomoćnu djecu i odijeva u pelene.

Posebno opasan oblik seksualnog mazohizma je hipoksifilija koja uključuje seksualno uzbuđivanje deprivacijom kisika koja se postiže pritiskom na prsa, omčama, vezanjem pomoću plastičnih vrećica, maski ili kemikalija. Dob u kojoj se započinje s mazohističkim aktivnostima s partnerom razlikuje se, ali obično je to mlađa odrasla dob. Seksualni mazohizam je obično kroničan i osoba je sklona ponavljanju iste mazohističke aktivnosti. Neki povećavaju snagu mazohističkih postupaka tijekom vremena ili u razdobljima stresa, što može dovesti do ozljeđivanja, ili čak i smrti.

Seksualni sadizam

Seksualni sadizam karakteriziraju aktivnosti kojima osoba postiže seksualno uzbuđenje ako žrtva pati tjelesno ili psihički (uključujući ponižavanje). Neke osobe proganjaju njihova sadistička maštanja, koja se mogu javiti za vrijeme seksualne aktivnosti, ali se ne zadovoljavaju, drugi zadovoljavaju svoje sadističke želje obično s partnerom koji želi patiti, osjetiti bol i biti ponižavan.

U svim tim slučajevima, patnja žrtve je čin koji uzrokuje seksualno uzbuđenje. Sadističke želje i aktivnosti čine postupci koji upućuju na dominaciju nad žrtvom (npr. prisiljavanje žrtve da puzi ili držanje žrtve u kavezu). Može također uključivati zatvaranje, vezanje očiju, batinjanje, udaranje, bičevanje, probadanje, šamaranje, paljenje, električne šokove, silovanje, rezanje, ubadanje, davljenje, mučenje, ozljeđivanje ili ubijanje. Sadistička seksualna maštanja izgleda da su prisutna već u djetinjstvu. Dob započinjanja sadističkih aktivnosti različita je, ali se obično javlja u mlađoj životnoj dobi, obično je kroničnog tijeka.

"

Prikaz slučaja - Seksualni sadizam

Muškarac star 40 godina, oženjen, otac dvoje djece, direktor jedne privatne tvrtke, povremeno ima izvanbračne veze u kojima traži partnerice s kojima može imati odnose u kojima uzbuđenje doživljava u ponižavanju partnerica. Svoje partnerice vrijeđa, naređuje im što moraju raditi, ponekad ih vuče za kosu, veže za krevet, pljuje, povremeno udari kako bi osjetile bol i njegovu dominaciju, jer on je gospodar, a one robinje. Navedeno mu pruža osjećaj moći jer on kreira cijelu situaciju i održava kontrolu nad njom. Pri tome doživljava jako uzbuđenje.

"

Transvestitski fetišizam

Transvestitski fetišizam karakterizira odijevanje odjeće suprotnog spola. Obično muškarci s transvestitskim fetišizmom skupljaju žensku odjeću koju povremeno odijevaju. Dok su odjeveni u odjeću suprotnog spola obično se samozadovljavaju, maštajući da su istovremeno i muški subjekt i ženski objekt svojih seksualnih želja.

Ovaj poremećaj opisan je jedino u heteroseksualnih muškaraca. Transvestitski fetišizam ne dijagosticira se ako se odijevanje odjeće suprotnog spola javlja isključivo tijekom poremećaja spolnog identiteta. Transvestitska se obilježja razlikuju od povremenog pojedinačnog odijevanja ženske odjeće do snažnog uključivanja u transvestitsku podkulturu.

Neki mušakrci nose pojedinačne komade ženske odjeće ispod muške gornje odjeće. Drugi muškarci odijevaju se u potpunosti kao žene i nose šminku. Poremećaj obično počinje preodijevanjem u djetinjstvu ili adolescenciji. U mnogim slučajevima osoba se ne pojavljuje preodjevena u javnosti sve do odrasle dobi. Odabrani dijelovi odjeće mogu postati erotični sami po sebi i njihova uporaba može postati navikom, isprva u vrijeme samozadovoljavanja, kasnije i tijekom snošaja. U nekih osoba, pobude za preodijevanje mogu se mijenjati tijekom vremena, povremeno ili stalno, s time da se spolno uzbuđenje vezano za preodijevanje može smanjiti ili čak izgubiti.

Voajerizam

Voajerizam podrazumijeva postupke promatranja osoba koje to ne očekuju, obično nepoznatih, koje su gole, razodijevaju se ili provode seksualnu aktivnost. Postupak gledanja ("virenja") ima za cilj postizanje seksualne uzbuđenosti, i obično se ne traži seksualna aktivnost s promatranom osobom.

Orgazam, obično postignut samozadovoljavanjem, javlja se tijekom voajerističke aktivnosti ili kasnije, kao odgovor na sjećanja na ono što je viđeno. Često ove osobe maštaju o seksualnim aktivnostima s promatranim osobama, ali se u stvarnosti ovo rijetko događa. U svom najtežem obliku virenje predstavlja isključivi oblik seksualne aktivnosti. Početak voajerističke atkivnosti obično je prije 15. godine, tijek je obično kroničan.

"

Prikaz slučaja - Voajerizam

Trgovac, rastavljen, otac jednog djeteta, sam, a ponekad i sa prijateljem, odlazi na mjesta gdje mladi parovi u automobilima ili pored njih vode ljubav. U trenutku kada određeni par vodi ljubav u automobilu, prikrada se automobilu te promatra što se dešava u unutrašnjosti automobila. Promatrajući seksualni čin i sam se uzbuđuje. Kasnije bi i u svom stanu maštao o događaju koji je vidio te masturbirao.

"

Ostale parafilije (neodređene)

U ostale parafilije ubrajamo parafilije koje ne zadovoljavaju kriterije za prethodne skupine, a uključuju nekrofiliju (leševi), zoofiliju (životinje), koprofiliju (izmet), klizmatofiliju (klistir), urofiliju (mokraća), telefonska skatologija (nepristojni telefonski pozivi).

Liječenje parafilija

Koristi se nekoliko tipova psihijatrijskih intervencija odnosno kombinacija više terapijskih tehnika: bihevioralno - kognitivne, psihodinamske individualne i grupne terapije te psihoedukacijskog i farmakološkog tretmana koje se procjenjuju individualno za svaku osobu.

Za počinitelje seksualnih kaznenih djela kojima je dijagnosticirana parafilija vrši se uspostavljanje i jedne vanjske kontrole ako im je izrečena zatvorska kazna.

Kognitivno - bihevioralna terapija koristi se da se prekine naučeni lanac ponašanja i događaja koji prethode nepoželjnoj seksualnoj aktivnosti, odnosno radi se na modifikaciji socijalno prihvatljivog seksualnog ponašanja. Primijenjuju se treninzi socijalnih vještina, seksualna edukacija, potiče se razvoj empatije za žrtvu. Identificiraju se trigeri (okidači) za impulse koji dovode do ponašanja koje uključuje parafiliju te načina da se ti stimulusi izbjegnu odnosno da se ne razmišlja o njima.

Psihoterapija je dugotrajna, a pacijent se pokušava osvijestiti koji su događaji bili važni za razvoj parafilije te koji dnevni događaji djeluju na njihovo ponašanje. Terapija antipsihoticima, antidepresivima ili anksioliticima daje se u slučaju pridruženih psihotičnih, depresivnih ili anksioznih poremećaja. Mogu se koristiti antiandrogeni lijekovi koji se strogo kontrolirano primjenjuju, oni djeluju na smanjenje razine testosterona, a time i na smanjenje seksualne želje. Veliki problem liječenja je što se osobe sa parafilijom teško motiviraju za liječenje, naročito kod onih koji svoje ponašanje ne doživljavaju kao strano i abnormalno.

Zadnja izmjena: 30.08.2019.