Bolovi u trbuhu i hematohezija presudni alarmi za rano otkrivanje raka debelog crijeva


Bolovi u trbuhu i hematohezija presudni alarmi za rano otkrivanje raka debelog crijeva

Nedavni trendovi pokazuju da dok se stopa raka debelog crijeva među starijim osobama smanjuje, stope incidencije raka debelog crijeva s ranim početkom, gdje se bolest dijagnosticira kod osoba mlađih od 50 godina, brzo rastu.

Studije sugeriraju da, iako su globalni trendovi slični, stope raka debelog crijeva s ranim početkom u SAD-u mogu porasti za 140% do 2030.

Ova alarmantna predviđanja dovela su do ažuriranja smjernica za probir za rak debelog crijeva kako bi se probir započeo nakon 45 godina za pojedince koji bi mogli biti pod prosječnim rizikom od bolesti. Nadalje, rano otkrivanje bolesti je prioritet jer je stopa preživljenja oboljelih od raka debelog crijeva znatno veća ako se bolest dijagnosticira i liječi u ranim stadijima.

Rezultati nove studije su pokazali da je više od 50% pacijenata s ranim početkom kolorektalnog karcinoma imalo bolove u trbuhu i hematoheziju ili prisutnost krvi u stolici, a 25% pacijenata imalo je promijenjene navike pražnjenja crijeva.

Hematohezija je povezana s povećanjem rizika od raka debelog crijeva od 5 do 54 puta, dok je bol u trbuhu povezana s povećanjem vjerojatnosti od raka debelog crijeva od 1,3 do 6 puta. Nadalje, kašnjenje od četiri do šest mjeseci između prve prezentacije jednog od simptoma i dijagnoze bolesti pokazalo se čestim.

Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju potrebu da kliničari razmotre ranu pojavu kolorektalnog karcinoma tijekom diferencijalne dijagnoze ako se pacijenti pojave sa simptomima poput hematohezije ili bolova u trbuhu. Daljnji testovi kao što su kolonoskopije, ultrazvuk i kompjutorizirana tomografija moraju se razmotriti kako bi se ili potvrdio ili isključio rani početak kolorektalnog karcinoma tijekom diferencijalne dijagnoze.

Izvor:
JAMA Network Open