Brentuksimab, novi lijek prvog izbora za liječenje Hodgkinovog limfoma u starijih


Brentuksimab, novi lijek prvog izbora za liječenje Hodgkinovog limfoma u starijih

Pacijenti starije životne dobi koji boluju od Hodgkinovog limfoma imaju na raspolaganju novi lijek prvog izbora za liječenje svoje bolesti. Naime, nova studija je pokazala da stariji pacijenti koj ne mogu tolerirati standardnu kemoterapiju, dobro podnašaju monoterapiju brentuksimab vedotinom, a čak tri četvrtine njih je postiglo i potpuni odgovor.

Inače, Hodgkinov limfom se rijetko javlja u u starijih osoba, naime 80 posto slučajeva se javlja u pacijenata čija je prosječna dob oko 29 godina.

Jednako tako, treba spomenuti da većina ljudi misli da se Hodgkinov limfom lako liječni, no to je obično slučaj u mlađih pacijenata, ali ne i u starijih.

Za pacijente u dobi od 60 godina i više godina, petogodišnje preživljenje bez progresije bolesti kreće se u rasponu od 30 do 45 posto, a stopa ukupnog preživljavanja od 40 do 55 posto.

Također, ne treba zaboraviti da jedva 40 posto starijih pacijenata s Hodgkinovim limfomom uspjeva u potpunosti dovršiti cijelu ABVD kemoterapiju (adriamicin, bleomicin, vinblastin i dakarbazin) zbog njene toksičnosti.  Stoga se brentuksimab nameće kao lijek prvog izbora za liječenje Hodgkinovog limfoma u starijih osoba.

Izvor:
Blood