Stadiji ne-Hodgkinovog limfoma


Stadiji ne-Hodgkinovog limfoma

Osim što je tijekom obrade važno razlučiti o kojem tipu limfoma se točno radi, važno je odrediti i stupanj proširenosti- stadij bolesti. On ovisi o tome koliko je limfnih čvorova zahvaćeno limfomom, nalaze li se limfni čvorovi samo na jednoj ili na obje strane tijela te ima li tumorskih stanica izvan limfnih čvorova.

Prema proširenosti, ne-Hodgkinov limfom se dijeli u 4 stadija:

STADIJ  Klinička slika ne-Hodgkinovog limfoma 
I

zahvaćen je samo jedan limfni čvor

ili

jedan organ, bez zahvaćenosti limfnih čvorova

II zahvaćeno je 2 ili više regija limfnih čvorova koji su blizu jedan drugome, npr. u području vrata ili prsišta ili u trbuhu
III zahvaćeni su udaljeni limfni čvorovi, gotovo uvijek na vratu, prsištu ili trbuhu
IV generalizirana proširenost limfoma tj. zahvaćenost i limfnih čvorova i drugih organa kao što su pluća, jetra, crijeva i kost

Stadij I i II uobičajeno se nazivaju "ranim stadijima" bolesti, dok ne-Hodgkinov limfom stadija III i IV predstavlja "uznapredovalu" bolest.

Ova 4 stadija se još dijele u skupinu "A" ili "B", a podjela ovisi o tome ima li bolesnik izražene opće simptome poput vrućice, noćnog znojenja, gubitka tjelesne težine. Pri tome, "A" označava izostanak ovih simptoma, dok njihova prisutnost bolesnike svrstava u skupinu "B". Primjerice, ne-Hodgkinov limfom stadija IIIB znači da su bolesniku zahvaćeni međusobno udaljeni limfni čvorovi uz prisutnost općih simptoma.

Određivanje stupnja proširenosti bolesti je bitno jer predstavlja jedan od faktora o kojemu će ovisiti buduće liječenje.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.