CEA krvni test poboljšava stratifikaciju raka debelog crijeva


CEA krvni test poboljšava stratifikaciju raka debelog crijeva

Krvni test koji otkriva karcinoembrionalni antigen (CEA) može poboljšati preoperativnu stratifikaciju rizika u pacijenata s rakom debelog crijeva u II stadiju te pomoći u donošenju odluke o adjuvantnoj kemoterapiji, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da preoperativno povišenje razine CEA kao visoko-rizične značajke može pomoći u procjeni daljnjeg liječenja oboljelih od raka debelog crijeva.

Stoga, davanje adjuvantne kemoterapije nakon resekcije s kurativnom namjerom, može smanjiti povećani rizik od smrti koji je povezan s preoperativnim povišenjem razine CEA.

Karcinoembrionalni antigen (CEA) je neovisni prognostički čimbenik za rak debelog crijeva, što znači da su oboljeli od raka debelog crijeva s povišenom razinom CEA pri postavljanju dijagnoze izloženi većem riziku od recidiva karcinoma nego pacijenti koji su imali normalne vrijednosti CEA pri postavljanju dijagnoze.

U pacijenata u kojih je samo izvršen kirurški zahvat, petogodišnja stopa preživljavanja je niža kod pacijenata s povišenom razinom CEA nego kod pacijenata s normalno razinom CEA (66,3% vs 76,00%). S adjuvantnom kemoterapijom, petogodišnja stopa preživljavanja se poboljšava u pacijenata s povišenom razinom CEA na 85,6%, a u pacijenata s normalnim CEA na 91,5%.

Izvor:
Journal of Gastrointestinal Surgery