Četiri znaka i simptoma koji mogu ukazivati na rani početak raka debelog crijeva


Četiri znaka i simptoma koji mogu ukazivati na rani početak raka debelog crijeva

Četiri upozoravajuća znaka i simptoma mogu ukazivati na povećani rizik za ranu pojavu raka debelog crijeva, ukazuju rezultati nove studije.

Naime, pokazalo se da su bol u trbuhu, rektalno krvarenje, proljev i anemija uzrokovana nedostatkom željeza, povezani s povećanim rizikom za ranu pojavu raka debelog crijeva.

Valja spomenuti, da se rizik povećavao s više ovih znakova/simptoma, a još snažnija povezanost uočena je za mlađu dob i rak rektuma.

Otprilike jedan od pet slučajeva (19,3 posto) imao je prvi znak/simptom između tri mjeseca i dvije godine prije dijagnoze (medijan dijagnostičkog intervala, 8,7 mjeseci), dok je 49,3 posto imalo prvi znak/simptom unutar tri mjeseca od dijagnoze (medijan dijagnostičkog intervala interval, 0,53 mjeseca).

Inače, brzo otkrivanje raka debelog crijeva među osobama mlađim od 50 godina klinički je prioritet zbog alarmantnog porasta njegove učestalosti.

Smatra se, da rano prepoznavanje upozoravajućih znakova i simptoma može poboljšati rano otkrivanje i ishod liječenja raka debelog crijeva.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute