Cijepljenje protiv HPV-a nije povezano s promiskuitetnim ponašanjem djevojaka


Cijepljenje protiv HPV-a nije povezano s promiskuitetnim ponašanjem djevojaka

Američko istraživanje pokazalo je da cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV) nije povezano sa znakovima povećane seksualne aktivnosti u djevojaka predtinejdžerske dobi.

Genitalni HPV, spolno je prenosiva bolest, koja može uzrokovati rak vrata maternice te neke druge oblike karcinoma. Trenutno postoje dva odobrena cjepiva za imunizaciju protiv HPV-a, Gardasil i Cervarix.

Savjetodavni odbor za imunizaciju američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporuča cijepljenje protiv HPV-a za sve djevojke u dobi od 11 i 12 godina, prije nego što postanu seksualno aktivne, tako da razviju imunitet prije izlaganju HPV-u.

Navedena preporuka, povećala je zabrinutost roditelja, da bi cijepljenje djevojaka u toj dobi, moglo dovesti do njihove veće seksualne aktivnosti.

Inače, u nekim prethodnim istraživanjima, tinejdžerice su tvrdile da neće promijeniti svoje seksualno ponašanje nakon cijepljenja protiv HPV-a, no znanstvenici nisu bili uvjereni u istinitost njihovih tvrdnji.

Da bi se razriješila navedena dilema, znanstvenici su koristili baze podataka, koje su sadržavale informacije o posjetima liječnicima i laboratorijskim testovima. Analiza podataka gotovo 1.400 djevojaka, koje su imale priliku da se cijepe protiv HPV-a u dobi od 11 ili 12 godina, pokazala je da nije došlo do povećanja njihove seksualne aktivnosti.

Naime, nije bilo značajne razlike u učestalosti spolno prenosivih bolesti, trudnoće ili savjetovanja za kontrolu rađanja između djevojaka koje su bile cijepljenje protiv HPV-a i djevojaka koje nisu cijepljenje protiv HPV-a.

Osim bojazni da cijepljenje protiv HPV-a može povećati seksualnu aktivnost njihovih kćeri, roditelje također zabrinjava i sigurnost cjepiva.

Izvor:
Pediatrics