Crijevne bakterije bitne za razvoj imunosnog sustava


Crijevne bakterije bitne za razvoj imunosnog sustava

Nova studija pokazala je da crijevne bakterije imaju važnu ulogu u razvoju bijelih krvnih stanica koje pomažu imunosnom sustavu u borbi protiv infekcije.

Inače, ljudsko tijelo je dom tisuće vrsta mikroba koji se skupno zovu mikrobiom. Iz dana u dan, sve smo svjesniji, koliko su oni neophodni za naše zdravlje. Najveći broj i najviše vrsta mikroba može se naći u našem probavnom sustavu, posebice u debelom crijevu.

Ova studija pokazala je da crijevne bakterije imaju pozitivnu ulogu u razvoju imunosnih stanica, posebice makrofaga, monocita i neutrofila, koji predstavljaju prvu liniju obrane od patogena.

Naime, laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da miševi koji nemaju crijevne bakterije imaju manji broj bijelih krvnih stanica nego miševi s normalnim crijevnim mikrobiomom.

Jednako tako, pokazalo se da su se nakon izlaganju bakteriji Listeria monocytogenes, koja može biti štetna po zdravlje ljudi, miševi s normalnim crijevnim mikrobiomom uspješno oporavili u odnosu na miševe bez crijevnih bakterija, koji su na kraju podlegli infekciji.

Izvor:
Cell Host & Microbe