Crijevni mikrobiom može utjecati na djelotvornost imunoterapije za rak debelog crijeva


Crijevni mikrobiom može utjecati na djelotvornost imunoterapije za rak debelog crijeva

Crijevna mikroflora, poznatija kao crijevni mikrobiom, ne samo da može utjecati na nečiji rizik od razvoja i preživljavanja raka debelog crijeva, nego također može imati dramatičan utjecaj na učinkovitost imunoterapije za raka debelog crijeva, ukazuje nova studija.

Rezultati istraživanja također jasno ukazuju da je rak debelog crijeva povezan sa značajnim promjenama u crijevnom mikrobiomu. Jednako tako, pokazalo se da je crijevni mikrobiom različito organiziran kod različith oblika raka debelog crijeva.

Smatra se da je uloga crijevnog mikrobioma važna ne samo kod odgovora na terapiju nego i kod kancerogeneze.

Crijevni mikrobiom sadrži oko 100 trilijuna bakterija, s biomasom od pola kilograma. Zanimljivo je da se više od 50 posto bakterija crijeva identificiranih u uzorcima stolice ne može uzgojiti. Također, treba istaknuti da crijevna mikrobiota ima zapanjujući stupanj specifičnosti za svaku osobu, tako da se može opisati kao mikrobni otisak prsta.

Istraživanje je također pokazalo da je visok unos crvenog mesa u odnosu na voće i povrće bio povezan s rastom bakterija koje su potencijalno povezane s "neprijateljskijim" crijevnim mikrobiomom.

Valja spomenuti da je jedno drugo istraživanje pokazalo da je virusna disbioza također povezana s rakom debelog crijeva.

Izvor:
2018 World Congress on Gastrointestinal Cancer (WCGC)