Dresirani labrador može nanjušiti rak debelog crijeva


Dresirani labrador može nanjušiti rak debelog crijeva

Poznato je da psi zahvaljujući svojem njuhu mogu nanjušiti sakrivene bombe i drogu, no japansko istraživanje pokazalo je da izgleda mogu nanjušiti i rak debelog crijeva.

Naime japanski istraživači sa Sveučilišta Kyushu uspjeli su uz pomoć specijalno dresiranog psa iz pasmine Labrador retriver otkriti rak debelog crijeva u 98 posto slučajeva.

Za potrebe istraživanja prikupljani su uzorci stolice i izdaha 40 bolesnika s rakom debelog crijeva i 320 zdravih ispitanika. Ispitivanja su provedena od studenog do lipnja jer se koncentracija psa smanjuje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Pas je uspio razlikovati kancerogene uzorke od nekancerogenih uzoraka izdaha u 33 od 36 slučajeva, a njegova uspješnost otkrivanja kancerogenih uzoraka stolice bila je još i veća, 37 od 38. 

Nasuprot tome, test za rano otkrivanje okultnog krvarenja u stolici, koji se koristi za probir raka debelog crijeva, otkriva samo 1 od 10 slučajeva raka u ranoj fazi.

Isto tako istraživači su uzeli uzorke stolice i izdaha oboljelih od raka dojke, raka prostate i raka želuca te se i u tim slučajevima pokazalo da pas može otkriti rak, što ukazuje da postoji zajednički miris za različite vrste karcinoma.

Iz tih razloga, nužno je prepoznati rak-specifične organske spojeve koje otkrivaju psi kako bi se razvio senzor za rano otkrivanje raka.

Izvor:
Gut