Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje uručen 31 automatski vanjski defibrilator


Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje uručen 31 automatski vanjski defibrilator

Ministar zdravlja RH prof. dr. sc. Rajko Ostojić uručio je danas 31 automatski vanjski defibrilator Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, 11 automatskih vanjskih defibrilatora biti će dodijeljeno interventnim vatrogasnim postrojbama, a 20 uređaja vatrogasnim postrojbama na otocima.

Program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život", provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s više ministarstava. Program predviđa postavljanje AVD uređaja na javne površine gdje se okuplja veći broj ljudi, kako bi se smanjena smrtnost uslijed iznenadnog zastoja srca.

Prilikom predaje AVD uređaja, u DUZS-u je potpisan Sporazum o suradnji u provedbi programa osposobljavanja iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije, kojim je predviđeno da Hrvatski zavod za hitnu medicinu do 2015. godine educira vatrogasce za upotrebu AVD-a. Dosad je edukaciju prošlo 43 pripadnika državnih interventnih postrojbi, a daljnjom edukacijom biti će obuhvaćeno još 400 vatrogasaca.

Izvor:
MZ RH