Endometrioza povezana s rizikom od srčane bolesti


Endometrioza povezana s rizikom od srčane bolesti

Prema rezultatima nove studije, žene koje imaju endometriozu izložene su 60 posto većem riziku od razvoja srčane bolesti nego žene bez endometrioze. Potencijalni rizik je posebno velik za žene u dobi od 40 ili manje godina, naime, one imaju tri puta veći rizik od srčane bolesti u odnosu na svoje vršnjakinje bez endometrioze.

Jednako tako, pokazalo se da žene s endometriozom imaju 1,5 puta veći rizik od srčanog udara i gotovo dva puta veći rizik od angine pektoris.

Navedeni rezultati bi se mogli djelomično objasniti s načinom liječenja endometrioze, obzirom da je uklanjanje maternice i jajnika u nekim prethodnim istraživanjima povezano s rizikom od srčane bolesti.

Smatra se da žene s endometriozom trebaju razmišljati o promjenama u načinu života te trebaju razgovarati sa svojim liječnikom o koracima koje moraju poduzeti kako bi se spriječila srčana bolest.

Neka prethodna istraživanja su povezivala endometriozu s kroničnom upalom i lošijim lipidnim profilom, a sve navedeno je povezano s rizikom od srčane bolesti.

Inače, endometrioza se javlja u oko 10 posto žena reproduktivne dobi, a simptomi endometrioze uključuju bol u zdjelici i bolne menstruacije. Također, treba spomenuti da endometrioza može utjecati na smanjenje plodnosti žena.

Izvor:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes