Europska kartica zdravstvenog osiguranja i na redomatima HZZO-a


Europska kartica zdravstvenog osiguranja i na redomatima HZZO-a

Europsku karticu zdravstvenog osiguranja građani će od danas u četiri najveća hrvatska grada, na pet lokacija, moći dobiti bez čekanja, na licu mjesta, u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U svojim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio aparate sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomate), na kojima će osim rednog broja građani moći podići i svoju  Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Dovoljno je da osigurana svoju postojeću zdravstvenu iskaznicu iz obveznog zdravstvenog osiguranja umetne u uređaj te se na taj način identificira. Odmah potom osoba na uređaju potvrdi svoje podatke iščitane s kartice, a nakon toga se u roku od 5 sekundi u uređaju otisne Europska kartica zdravstvenog osiguranja.
Redomati su postavljeni u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1.
Redomati su interaktivni multifunkcijski uređaji povezani s centralnim informacijskim sustavom HZZO-a i na taj način omogućuju osiguranim osobama HZZO-a da bez čekanja odmah zatraže i dobiju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Osigurane osobe i dalje mogu radi izdavanja Europske kartice zdravstvenog osiguranja podnijeti zahtjev putem web portala www.hzzo.hr.
HZZO je redomate postavio u poslovnicama u  koje dnevnoj razini dolazi najveći broj osiguranih osoba, kako bi se izbjegle gužve i skratilo vrijeme čekanja. Isto tako, HZZO je novom uslugom omogućio brže i učinkovitije ostvarivanje prava svojim osiguranicima, što je posebno važno u periodu kada naši građani planiraju putovanja u EU, a istekla im je EU kartica ili je još nisu podigli, te je putem nove usluge mogu podići odmah na samouslužnim automatima.

Izvor:
HZZO