Fibrilacija atrija opasnija za žene nego za muškarce


Fibrilacija atrija opasnija za žene nego za muškarce

Analiza 30 studija u koje je bilo uključeno oko 4,3 milijuna pacijenata pokazala je da fibrilacija atrija, najčešći tip nepravilnog srčanog ritma, predstavlja veću prijetnju za zdravlje žena nego za zdravlje muškaraca. Inače, fibrilacija atrija je veliki čimbenik rizika za moždani udar, srčanu bolest, zatajivanje srca i smrt.

Fibrilacija atrija se često povezuje s povećanim rizikom od moždanog udara zato što nepravilan srčani ritam dozvoljava da se krv djelomično nakuplja u atriju usljed čega dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ova analiza je pokazala da su žene s fibrilacijom atrija izložene dvostruko većem riziku od moždanog udara nego muškarci s istim zdravstvenim problemom.

Jednako tako, pokazalo se da žene s fibrilacijom atrija u odnosu na muškarce s istim stanjem imaju 93 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca, 55 posto veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar, 16 posto veću vjerojatnost od zatajivanja srca i 12 posto veću vjerojatnost da će umrijeti zbog bilo kojeg razloga.

Također, treba spomenuti da je fibrilacija atrija vodeći uzrok srčane bolesti i moždanog udara u svijetu, s oko 33,5 milijuna oboljelih u 2010. godini.

Smatra se da je zdravstveno stanje žena s fibrilacijom atrija lošije zato što njihovi simptomi nisu tako očigledi kao u muškaraca, te fibrilacija atrija uopće nije prepoznata ili se kasnije dijagnosticira. Žene češće simptome poput umora i kratkoće daha povezuju sa stresom ili osjećajem umora nego sa znakovima upozorenja za bolest srca.

U svakom slučaju treba spomenuti da žene mogu poboljšati svoje zdravlje pridržavanjem terapije te promjenom načina života - tjelovježbom, zdravom prehranom, kontrolom krvnog tlaka i kolesterola, te ublažavanjem stresa.

Izvor:
BMJ