Gotovo 60 posto slučajeva raka maternice može se spriječiti


Gotovo 60 posto slučajeva raka maternice može se spriječiti

Nova studija pokazala je da se redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem zdrave tjelesne težine mogu spriječiti tri od svakih pet novih slučajeva raka endometrija.

Procjenjuje se da se 59 posto slučajeva raka endometrija može spriječiti ukoliko neka žena vježba barem 30 minuta dnevno, te izbjegava nezdravu prehranu.

Naime, poznato je da masno tkivo može proizvest hormone koji mogu doprinijeti razvoju raka. Jednako tako, poznato je da masno tkivo povezano s kroničnom upalom, koja stvara okruženje koje potiče razvoj raka.

Svakako treba spomenuti da se pokazalo da jedna šalica kave dnevno može smanjiti rizik od raka endometrija za 7 posto, dok konzumiranje hrane s visokim glikemijskim indeksom može povećati rizik od raka.

Smatra se da navedeni čimbenici utječu na hormone kao što su estrogen i inzulin, za koje se vjeruje da imaju važnu ulogu u nastanku raka endometrija.

Inače, poznato je da redovita tjelesna aktivnost može smanjiti razine hormona estrogena i inzulina. Tjelovježba također jača imunosni sustav i pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava.

Rak endometrija je najčešći rak ženskog spolnog sustava, a većina slučajeva raka endometrija se dijagnosticira u žena starijih od 60 godina.

Izvor:
American Institute for Cancer Research