Home / Centri A-Z / Rak endometrija

Rak endometrija

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Rak endometrija

Što je rak endometrija?

Rak endometrija je vrsta raka koja se pojavljuje u maternici. Rak endometerija počinje u sloju stanica koje čine sluznicu (endometrij) maternice, a ponekad se naziva rak maternice.

Inače u maternici mogu nastati i druge vrste raka, ali one su mnogo rjeđe nego rak endometrija.

Rak endometrija često se otkrije u ranom stadiju jer zbog nenormalnog krvarenja iz rodnice žene odmah odlaze liječniku. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Ako se rak endometrija otkrije u ranom stadiju, kirurškim odstranjivanjem maternice rak se može potpuno eliminirati. Kod uznapredovalog raka endometrija obično je indicirano zračenje, hormonsko ili citotoksično liječenje. 

Rak endometrija je češći u razvijenim zemljama kod kojih je unos masti hranom visok. U SAD-u je to 4. najčešći rak u žena, a pogađa svaku pedesetu ženu. Obično se javlja u žena u postmenopauzi, osobito u onih u dobi od 50 do 65 godina.

Povezano s rakom endometrija

Određivanje genskog profila tumora pomaže liječnicima da točnije dijagnosticiraju subtipove tumora, predvide njihovo ponašanje te im olakšava izbor ciljane terapije. U biti, ako znamo koji su geni promijenjeni u nekom tipu tumora, možemo dati lijek koji specifično blokira posljedice genskih promjena (npr. promijenjene signalne putove) i tako liječimo terapijom koja ima veću vjerojatnost da će biti učinkovita i uz manju vjerojatnost da će se izazvati ozbiljnije nuspojave. 

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Tumorski biljezi ili kako se još nazivaju tumorski markeri su različiti proteini, hormoni, enzimi, receptori i drugi stanični produkti koji se pojačano stvaraju u malignim stanicama. Tumorski biljezi su najčešće normalni sastojci stanica koji se u krvi zdravih osoba nalaze u fiziološkim ili vrlo malim koncentracijama. Međutim kako su maligne stanice često vrlo nezrele tako ponekad sintetiziraju tvari kojih u zrelim stanicama zdravog organizma praktički nema. Brzim i progresivnim rastom malignih stanica značajno se povisuje količina tumorskih biljega, kako lokalno u samom tkivu tumora tako i u cirkulaciji. Logično je dakle, da veća masa tumora znači i višu koncentraciju tumorskog biljega u krvi.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da je rak bolest s mnogo stadija i čija je pojavnost jako povezana s čimbenicima okoliša i životnog stila. Rak je zapravo rezultat međusobnog djelovanja čimbenika okoliša i genetskih čimbenika. Ljudska prehrana sadrži mnogo različitih prirodnih mutagena i karcinogena a i mnogo prirodnih protumutagena i protukarcinogena. Mnogi od mutagena i karcinogena djeluju na taj način da stvaraju radikale kisika koji imaju važnu ulogu kao endogeni pokretači degenerativnog procesa, kao što je oštećenje deoksiribonukleinske kiseline (DNK) i mutacije što može biti povezano s rakom.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje